středa 30. září 2020

Jedna velká lež

 

Vražda stará přes čtyřicet let a dítě, které spalo ve vedlejší místnosti. Chlapec, který dospěl, stal se policistou a nyní chce znát pravdu o smrti své matky.

Reed Markham, agent FBI, chce vyřešit vraždu, starou čtyřicet let. Mladá žena, matka, velmi krutým způsobem zavražděna, ale někdo tady po ní zůstal. Ve vedlejším pokoji spal její malý syn. Syn, který se stal agentem FBI, Reed Markham. A nyní nastal čas pustit se po vychladlých stopách, které ho snad přivedou k vrahovi své matky. Na pomoc si zavolá suspendovanou policistku Ellery Hathawayovou, která přežila řádění sériového vraha. Oba se vydávají do Las Vegas, kde Reedova matka Camilla v době své smrti žila a snaží se ve starém spise najít přehlédnutý důkaz, jakékoliv vodítko k vyřešení případu. Reeda se smrt matky dotýká i z jiného důvodu. Existuje možnost, že ji zavraždil jeho adoptivní otec, který jej posléze adoptoval z důvodu špatného svědomí.  Spis je založen ve skladu, spousta stop dávno vychladla, svědkové mrtví. Ale pachatel unikl a Reed s Ellery neúnavně a navzdory tomu, že je pátrání pro agenta bolestné, postupují po trnité cestě, na jejímž konci čeká vrah.

Jedna velká lež je třetím dílem ze série Ellery Hathawayová. Zatímco v prvních dvou dílech byla tou hlavní protagonistkou právě Ellery, v tomto je středobodem agent Reed Markham. Pokud nám předchozí knihy unikly, je čas to napravit, i když pro čtení tohoto dílu to není až tak nutné. Z náznaků se dozvíme to nejdůležitější a dál se budeme věnovat samostatnému případu. Na začátku se nám představí Reedova mrtvá matka a autorka nám nastíní její život v době, než se jí narodil syn. Las Vegas, pozlátko úspěchu, peníze a dívka, která se snažila žít svůj sen, který jí překazil vrah.
Autorka nám skvěle představí oba hlavní aktéry, kteří si v životě prošli lecjakým traumatem. Ellery přežila svou vlastní smrt, když se ocitla ve spárech sériového vraha a při tom se poznala s Reedem. Oba stejně zápasí se svými rozporuplnými city ke svým otcům a proto se není co divit, že mezi nimi vzniká citové pouto, které nebude příliš jednoduché.
Joanna Schaffhausen ve svém třetím díle dokazuje, že psát rozhodně umí. Dokáže zaujmout a nepotřebuje k tomu potoky krve, ani burácení zbraní. Jemnou psychologií hlavních postav nás vtáhne do děje, postupné odkrývání staré vraždy a motivu nás zaujme od prvních stránek. Pevně doufám, že toto není poslední díl série, vydaný u nás a budeme mít možnost přečíst si pokračování.

Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Grada.

Kniha:       Jedna velká lež
Autor:        Joanna Schaffhausen
Vydal:       Nakladatelství Grada, Nakladatelství Cosmopolis
V roce:     2020
Stran:       352

Žádné komentáře:

Okomentovat