pátek 10. září 2021

Jak se dědí tajemství

 

Ten starý dům ji přitahoval. Starý, obestřený tajemstvím, s rozpadající se střechou. Přece by v něm nemohla žít. Nebo...přece jen by to bylo možné?

Když Olivii zemře matka, je to pro ni velká rána. Jakoby nestačilo, že se stále zotavuje po nehodě, že řeší svůj skoro nefunkční vztah, odkládá návrat do práce. Ještě se k tomu přidá matčino tajemství. Stává se z ní dědička velkého, ale naprosto zpustlého panství na anglickém venkově. Rozhodne se do malé vesnice, kde její matka vyrůstala, zajet , pevně rozhodnuta celý dům prodat. Ale od první chvíle, od prvního pohledu je domem přitahována. Přitahuje ji jeho tajemství, které si její matka vzala do hrobu, spát ji nedají ani vesnické drby a v neposlední řadě ji o spánek okrádá mladý muž, který se jí stane průvodcem.  Začne se o historii domu zajímat a zjišťuje, že její matka měla spoustu tajemství a k jejich vyluštění jí poskytla pár nápověd, které Olivie musí rozluštit. A rozhodnout se, zda zůstane a začne nový život.

Tak tuto knížku jsem si užila na maximum. Miluju příběhy, kde se pátrá v minulosti po nějakém rodinném tajemství, ale zde jsem dostala něco mnohem víc. Snad už to bylo hlavní postavou, která nebyla vůbec dokonalá, měla mírnou nadváhu a nízké sebevědomí, ale byla milá a svými pocity mě velmi blízká. Nebo samotným dějem, který plynul lehce, svěže, bez zbytečných oklik šel rovnou k věci a měl náboj. 

Není to jen a pouze milostný příběh, dokonce zde můžeme najít i kriminální zápletku, která nám mnohé objasní. 

Přistihla jsem se, že sním o tom procházet se zarostlou zahradou a objevovat zarostlý keř růží, potkat vznešeného páva, pohladit si tajemného kocoura, najít pár vzácných obrazů, ochutnat indické jídlo.  Přistihla jsem se, že nechci, aby knížka skončila, i když už bylo řečeno vše.

Zdá se vám příliš mnoho superlativů? Možná, ale tato kniha byla pro mě jako pohlazení na duši a pevně doufám, že se dočkáme další autorčiny knihy.


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Metafora.


Kniha:      Jak se dědí tajemství

Autor:      Barbara O´Nealová

Vydal:     Metafora

V roce:   2021

Stran:     368


                                                                                                                                                                                               







Žádné komentáře:

Okomentovat