středa 16. března 2022

Konec emocí

Emocemi nabitý román, který vás nenechá vydechnout od začátku do konce. Nic nečekáte a dostanete čtenářský zážitek.

Jan Stejskal nám ve své prvotině Konec emocí představuje mladou ženu Anetu, která žije poklidně se svým přítelem. Pomýšlí na založení rodiny, ale do života jí vstoupí nemilá událost, která ji navždy změní pohled na svět. Obyčejná smaženice z hub, která ale zas tak obyčejná nebyla. Některé houby zas tak neškodné nebyly a u Anety se objeví známky otravy, nesoucí s sebou halucinace, kdy se Aneta musí podívat na dno své duše a vyrovnat se s mnohým. Rodinné trauma a tajemství jí naprosto otřesou klidným životem a od této chvíle si není jistá ničím a nikým.

Ani samotný čtenář si nemůže být jistý, co je pravda a co výplod fantazie. Zde si spisovatel umně vyhrál s naší pozorností a učí nás rozlišit mezi pravdou a fikcí.

V některých myšlenkách se možná najdeme i sami. Pocity, o kterých se příliš nemluví, ale máme je, myšlenky, které jsou příliš soukromé, aby se o nich mluvilo nahlas.

13 krátkých kapitol, každá začínající jemnou kurzivou, která se příliš k textu nehodí, ale pouze zdánlivě, neboť je velmi důležitá pro pochopení celého příběhu.

Jsem velmi mile překvapena, neboť jsem od knihy nic neočekávala. Ale tato psychologická sonda do duše mě pohltila a knihu jsem přečetla skoro na jeden zátah. Nechybí špetka příjemného humoru v situacích, kdy ho nejméně čekáme a je milým zpestřením vážného tématu.

Jan Stejskal, vlastním povoláním odhadce nemovitostí, sportovec a divadelník, mě přesvědčil, že český autor rozhodně psát umí. 

Děkuji samotnému autorovi za poskytnutí recenzního výtisku a za neobyčejný čtenářský zážitek.


Kniha:      Konec emocí

Autor:      Jan Stejskal

Vydal:     Gorgona

V roce:    2021

Stran:     224

Žádné komentáře:

Okomentovat