středa 13. dubna 2022

Druhá sestra

Myslel si, že unikne. Ale stíny minulosti jej doženou vždy a všude. Ke slovu se opět dostává svérázný agent FBI John Adderley.


V pořadí druhý díl série s agentem Johnem, který nám představuje dvojice autorů, pocházející ze Švédska. Již jako desetiletí sepsali svůj první román, ale až teprve kniha Poslední na seznamu je vyhoupla do spisovatelského světa.

Druhá sestra je volným pokračováním a pokud jsme první díl nečetli, zoufat nemusíme. Jediné, co tyto knihy mají společného, je agent FBI nyní se skrývající pod novou identitou. A proč tomu tak je, je důkladně objasněno a mezery nám tak problém dělat nemusí.

V tomto příběhu je hlavni protagonistkou mladá žena Alicie se znetvořeným obličejem, ale velmi inteligentní myslí. Je hlavou seznamovací agentury, ale tváří je její sestra Stella. Seznamka sklízí úspěchy, ale pouze do chvíle, kdy je Stella nalezena mrtvá a kolem Alicie se stahuje smyčka obav, neboť je jasné, že další obětí bude ona. A zde se dostává ke slovu agent John, který případ dostává na stůl. Nastává pro něj tak jedinečná možnost, jak se vyrovnat se svou minulostí a postavit se jí čelem. Přestat utíkat a vyřešit svůj boj o život jednou provždy.



Nemůžu říct, že bych touto knihou byla nějak zvlášť překvapená
. Máme zde agenta, který rozhodně má co skrývat a ženu, která má handicap, za který se snaží ukrýt. Stokrát napsáno, stokrát přečteno. 

Ale přesto je to detektivka, která se dobře čte a na každé stránce nás čeká spousta nečekaných zvratů. Pokud se oprostíme od klišé svérázného detektiva se spoustou problémů, jehož emoce jsou na bodě nula, pak dostaneme knihu, kterou budeme jen velmi těžko odkládat. 

Po malém neúspěchu předchozí knihy, která nesklidila příliš velkou odezvu u čtenářů, si autorská dvojice poupravila styl, zápletku a máme z toho krimi, které se může rovnat svou genialitou severským krimi, ale s evropským nádechem.


Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Metafora.


Kniha:       Druhá sestra

Autor:       Peter Mohlin, Peter Nystrom

Vydal:     Metafora

V roce:    2022

Stran:     384






 

Žádné komentáře:

Okomentovat