středa 14. září 2016

Poslední valčík


Ví se o mě, že nejsem vyznavačem sladkých románů, které končí velkým happy endem a všechno šťastně dopadlo. Ale tahle knížka je jiná. Má kouzlo. Má skvělý děj a stránky otáčíte jednu po druhé a přejete si, aby neměla konec. Nevěříte....?

Její slova se rozezněla pozdním odpolednem. Otočila se od okna. Myšlenkami se vrátila k zeleným šatům, k tajemné hudbě a k něžným pažím, které ji objímaly při tanci. Také na Matyldu někdo čekal, někdo, kdo ji měl rád. Jeho duch ještě stále prodlévá na Churinze a přeje si, aby její příběh někdo poznal....

Jenny, malířka a majitelka galerie v Sydney, se po tragické smrti svého manžela a syna dozvídá, že jí manžel koupil farmu, kterou už jí nestihl předat. Po dlouhém váhání a prvotním šoku, se vydává na cestu do hlubin Australských planin, aby zde nalezla odpovědi na své otázky. Po boku správce farmy Bretta poznává nádheru svého majetku a je okouzlena divokou přírodou a životem na odlehlém místě, plném slunečního žáru, tajemnými příběhy domorodců. A nalézá staré deníky původní majitelky farmy. Je vtažena do děje starého mnoho let. Cítí ty samé křivdy, tu samou bolest, tu samou beznaděj. 





Teplo ji uklidňovalo a ševelení suchých listů a trávy uspávalo. Znovu zaslechla hudbu. Táhla ji zpět do něžného objetí a k šustění zeleného saténu. Nastal čas otevřít další deník...


Nebylo by to ono, kdyby se v knize neobjevila láska. Jak v minulosti, tak v současnosti. Ale ani v jedné době to není tak jednoduché a na konci posledního deníku objeví krutou pravdu o svém vlastním původu, než byla přijata jako dítě do sirotčince. A ve chvíli, kdy její milovanou Churingu ohrožuje vše zničující, zuřivý požár, dochází k nádhernému závěru celého příběhu a kruh se uzavírá.

Jsem smutná. Tušila jsem, že budu, už když mi babička tuhle knihu doporučovala. Poslední valčík není žádný bestseller, ale je to opravdu kouzelná knížka. Poznala jsem Austrálii jako divokou zemi, kde, pokud chcete přežít, musíte tvrdě pracovat. Pokud chcete splynout s přírodou, musíte ji milovat. Musíte si zvyknout na spalující slunce, vyschlé pastviny, neustálý boj s deštěm, kterého je tak málo. Ale nelituji ani jedné minuty, kterou jsem ve společnosti Matyldy, Finna, Jennifer a Bretta strávila. 



Tady odpočívá Matylda McCauleyová,
matka, milenka, sestra a manželka.
Bůh nám odpusť.



Kniha:          Poslední valčík
Autor:          Tamara McKinley
Rok vydání: 2012
Počet stran: 480

Vydal:          Alpress

Žádné komentáře:

Okomentovat