pátek 23. září 2016

Tipy jako z antikvariátu :)

Při mých dlouhých, nočních směnách se tak probírám nabídkou knih a někdy mi padnou do oka skvosty, o kterých se moc nemluví. 
Tak zkuste mrknout, třeba se vám taky budou líbit, i když to nejsou novinky :)


Do malého městečka Furth am See přišlo jaro, před restauracemi se objevují stolky s křesílky a lidé mají povznesenou náladu. Bezmračná obloha se ale začíná pozvolna zatahovat. Psychiatr Raffael Horn na zahradě okopává růže a při tom pochybuje o věrnosti své ženy. Kriminální komisař Ludwig Kovacs sice jede na ryby, ale nejde mu z hlavy, proč se k němu tak nečekaně ohlásila na návštěvu jeho dcera. A pak skočí z lešení mladý muž. Na policii přivedou podivně zmlácené dítě. Už po chvíli je jasné, že nejde o výjimečný případ, ale o pověstný vrcholek ledovce. Svérázný vyšetřovatel z předchozího Hochgattererova románu Sladkost života  stojí před novým, mnohem temnějším případem.



Zapletení je zdařilá kombinace kriminálního příběhu a psychologického thrilleru. Vše začíná vraždou Jindřicha Telaka, účastníka psychoterapeutického sezení v budově jednoho varšavského kláštera. Případem se zabývá prokurátor Teodor Szacki, unavený a znuděný byrokratickými praktikami a manželským stereotypem. Szacki cítí, že mu život proklouzl mezi prsty, tento případ však všechno změní.  Bude se muset proplést labyrintem rozmanitých postav: mladá a vyzývavá novinářka, excentrický psychiatr, chlípný kolega od policie, paranoidní historik... Szacki odhaluje hrozivou moc některých psychoterapeutických metod. Byl vrah jedním ze skupiny? Pokud ano, měl by Szacki hledat motiv mezi samotnými členy skupiny, nebo mezi těmi, o nichž se během sezení hovořilo?
Prokurátorovo pátrání po vrahovi odkryje jinou vraždu, která se stala o dvacet let dříve, před pádem komunismu. Szacki ostupně zjišťuje, že někdy je lepší nevědět — pro své vlastní bezpečí.



Mohlo by se zdát, že Jillian Kanová má v životě všechno úspěšnou kariéru architekty, nádherný domov, milujícího manžela a dvě skvělé děti. Jenomže za zavřenými dveřmi této idylické domácnosti je všechno jinak. Manžel Gordon svou ženu už devět let bije a ponižuje. Jill vše mlčky snáší, protože se jednak bojí o děti a jednak má pocit, že by jí stejně nikdo nevěřil její muž je policista, který navenek působí jako vzorný manžel i otec rodiny. Situace se změní ve chvíli, kdy si Jill konečně uvědomí, že se Gordon nezastaví před ničím a že by ji byl schopen i zabít. V panice s dětmi proto uteče z domu. Když Gordon Jill obviní z únosu, začíná nerovný souboj, v němž na jedné straně stojí policie a federální agenti, kteří se uprchlíky vydají hledat, a na druhé pak žena, jež je odhodlaná za každou cenu ochránit své děti. Její jedinou zbraní je pravda, které však nikdo nevěří...



Ve stavební jámě na předměstí Reykjavíku byly nalezeny lidské kosti. Kdo je mrtvý, který tu zpráchnivěl? Byl skutečně pohřben zaživa? Erlendur a jeho kolegové z kriminálky odkrývají kousek po kousku okolnosti dávného surového zločinu a vnášejí světlo do lidské tragédie, která zasahuje až do přítomnosti...


Příběh slavné gejši Sajuri, který vypráví již jako stará dáma žijící v Americe, otvírá okno do tajemného, skrytého světa japonských gejš, který je fascinující, ale zároveň tvrdý a nelítostný. Především je to však dramatický, silný příběh slavné gejši Sajuri, která na cestě za kariérou musela překonat mnoho překážek, ale nakonec ji zradilo vlastní srdce...


Román dánského autora, jehož základní osnovou jsou tajemné okolnosti smrti malého kamaráda hlavní hrdinky, grónského chlapce Izaiáše. Odhalování záhady vede přes tajné archivy pochybných společností a patologických ústavů, přes kodaňské podsvětí na loď, která odplouvá s tajemným posláním k ostrůvku u západního pobřeží Grónska.

Tak si tak někdy říkám, že bych potřebovala ještě tak jedno, dvě zaměstnání, abych nakoupila všechny knížky, které chci :)

3 komentáře:

  1. Tak u mě vede Zavři očka svý a mám už nějaký čas na seznamu :)

    OdpovědětVymazat
  2. U mě taky :) Ale všechny vypadají dobře!

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkné tipy, Jani. První dvě vůbec neznám, tak si píšu, Gejšu bych si taky chtěla přečíst a Zavři očka už na mě doma čeká...

    OdpovědětVymazat