pátek 24. února 2017

Lovci duchů



„To místo je ztělesněné zlo. Fara vás poznamená a znesvětí celý váš život. Nechtějte se tam vydat.“ 

Fara v Borley. Nejstrašidelnější místo v Anglii. Je toho plný internet a já všechny informace pečlivě pročítám a podrobně zkoumám fotografie. Neuvěřitelné, ale člověku to prostě nedá a ve svém nitru věří. Až mám husí kůži. Ale teď už se vraťme k příběhu, který se na této faře stal a kniha Lovci duchů nám ho vypráví do nejmenšího detailu…

 

Skutečná fara v Borley zdroj
 
 
Harry Price je světoznámý lovec duchů, který se snaží všechny „duchařské případy“ vysvětlit logicky a osvětlit, že vlastně žádní duchové ani média neexistují a vše je jen podvrh. To ale zatím nebyl na faře v Borley! Když tam se svou asistentkou Sárou Greyovou dorazí, všechny jeho teorie vycházejí vniveč a on postupně začíná věřit… Chce odhalit létání kamenů vzduchem, ťukání za zrcadly, mizení předmětů a jiné nadpozemské úkazy. Touží případ vyřešit a zase zvolat: „Je to podvod!“ Ale to se mu nedaří a děsivá realita začíná vyplouvat na povrch…

Harry Price se svou sekretářkou a rodinou Foysterových před farou v Borley zdroj

Příběh v Borley je dnes již legendární a hodně známý. O tomto místu se říká, že je nejstrašidelnější v celé Anglii. Bylo o něm napsáno mnoho článků v novinách i na internetu. Bylo zde zaznamenáno mnoho případů, kdy lidé viděli ducha nebo „něco zvláštního“. Různé předměty zde létají vzduchem, dokonce se objevují nápisy na zdi a jiné podivnosti.
 
„Myslíte si, že jsme už mohli někoho chytit při činu – ale ne, viděl jsem, jak klíče vyletěly ze zámků a poskakovaly po podlaze. V noci slýcháme kroky na schodišti a odpočívadle. Hlasy v prázdném pokoji, podivné škrábání na zdech. Když zkoumáme vnitřek místností, vidíme velké množství much na oknech a stěnách. Někdy skutečně cítíme něčí přítomnost."
 


 
Skoro všechny postavy v románu jsou skutečné a vše podstatné se skutečně stalo. Jen osoba Sáry Greyové je vymyšlená. Opravdová sekretářka Harryho Price se jmenovala Lucy Kayová a její osobní život byl úplně jiný, než Sáry v knize. Veškeré informace o faře v Borley najdete všude na internetu a na stránkách spisovatele Neila Springa zde. Mimochodem Lovci duchů jsou spisovatelovo první dílo a já musím jen chválit a chválit. Tohoto veřejně známého tématu se zhostil perfektně a myslím, že kniha měla úspěch všude ve světě. Dokonce se podle ní už natočil i film Harry Price: Ghost hunter.

Jediné co musím zmínit jako mínus, je korektura. V knize jsou hodně časté pravopisné chyby a překlepy. V tak velikém množství jsem se s tím ještě nesetkala.

Lovci duchů nám ukážou, jak to chodí, když se lidé zabývají opravdu zapáleně vším okolo nadpřirozena, poltergeistů a médií. Také jak to celé jejich životy mění a zasáhne i do jejich soukromí.

Záhadný a mrazivý příběh opírající se o skutečné události doporučuji všem, kteří mají rádi toto téma. Román je plný záhad, duchů a nadpřirozena, kterým se Sára s Harrym snaží přijít na kloub, ale nakonec jim logické chápání nestačí. Ve faře v Borley prostě straší. Takže zapalte svíčku, vezměte knížku a mějte oči i uši stále nastražené. Protože nikdy nevíte, co se může stát. Vaše husí kůže a mrazení v zádech vám napoví…

„Ťuk – ťuk – škráb. Ťuk – ťuk – škráb.“

 

Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji nakladatelství OMEGA.

Knihu koupíte zde a zde.


 

2 komentáře:

  1. Výjimečně mě tentokrát kniha vůbec neláká. Tak jednou ušetřím. Měj se krásně Verunko ♥

    OdpovědětVymazat