úterý 14. února 2017

V bouřlivé noci


Leden 2005. Drsnou, severskou krajinou se prohání zuřivý orkán a bere s sebou vše, co mu stojí v cestě. Vyvrací stoleté stromy z kořenů, nahání strach zvířatům, která zůstávají bez pomoci. A zabíjí, krutě a nemilosrdně. Ale zdá se, že nejen orkán si vybral tuto noc pro zabíjení.....


O deset let později je vrchní inspektorka Ingrid Nyströmová povolána k zuhelnatělé mrtvole. Neví se, zda je to muž, či žena, zda je starý, či mladý, odkud pochází. Rozbíhá se rozsáhlé pátrání a zapojeno je celé oddělení malé vesnice Väckelsäng, včetně rodačky z Německa, Stiny Forssové. Dvě ženy mezi samými muži, každá se svými démony a tajemstvími.
Severskou krajinou na sklonku babího léta, procházejí policisté krok za krokem případem, který v sobě skrývá mnohem víc, než se zdá. A naráží na noc, kdy les pustošil zuřivý orkán a kdy vzplál jako pochodeň statkář Nils Johansson, jehož smrt se původně jevila jako strašná nehoda. Ale kdosi jej upálil zaživa, stejně jako neznámého, nalezeného o deset let později.
Pátrání se komplikuje a zamotává ve všech směrech, policisté se dostávají na stopu starým křivdám a tajemstvím, starým zločinům, nikdy nepotrestaným.
Na světlo vycházejí okolnosti, které měly být zapomenuty. Okolnosti, které otevírají staré rány, které čekají na své potrestání a pomstu.
Spolu s pátráním sledujeme zoufalý útěk hustým lesem mladé ženy Emmy. Před kým prchá a proč? A kdo se tak zoufale snaží utajit, co se před deseti lety stalo?


Ke knize jsem zpočátku přistupovala váhavě, netušíc, co mohu očekávat. S autorskou dvojicí spisovatelů jsem se setkala vůbec po prvé a po pravdě, jejich knihy jsou pro mě zcela neznámé. Ale byla jsem překvapena. Víc než to, byla jsem nadšena. 
Severské krimi jsou pro mne skoro vždy neuvěřitelně čtivé a napínavé do posledních stránek a u tohoto příběhu tomu bylo také tak. 
Velmi pravděpodobně popisovaná krajina se mi v mysli zjevovala jako staré fotografie míst, kde jsem kdysi byla. Nádherná, drsná, živelná. Množství postav je obvyklé a čtenář se musí chvílemi zorientovat a osoby si přiřadit k imaginární tváři, kdo, kam patří. A stejně tak můžeme mít problém se samotnými jmény, s jejich přehlasovanými písmeny.
Ale to je sever, kdo má rád severské krimi, je na to zvyklý.
Neméně sympatické vyšetřovatelky byly blízké mému myšlení, obyčejné, s běžnými starostmi, i když každá úplně jiná.
V bouřlivé noci je, v pořadí, čtvrtá kniha těchto autorů a docela ráda bych si přečetla i předchozí díla. Pro mne bylo čtení napínavé, velmi poutavé, i když některé pasáže se zdály být zbytečně zdlouhavé. Ale konec mi to rozhodně vynahradil, nabíral spád s posledními stránkami a já jsem netrpělivě čekala, kdo za tím vším stojí.

Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Moba.

Kniha:     V bouřlivé noci
Autor:      R. Voosen, K. S. Danielsson
Vydal:      Nakladatelství Moba
V roce:     2017

2 komentáře:

  1. Tuhle knihu jsem na Mobě zaregistrovala, vlastně celou sérii. Ale jak mám stíhat tolik knih? To nikdy nemůžu přečíst :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzhledem k tomu, že vychází nové a nové, jsme vlastně pořád a navždy ve skluzu :)

      Vymazat