čtvrtek 23. března 2017

Krásný, nový recenzáček z Metafory + chystané překvapení


Dnes mi dorazil krásný, čerstvý, ještě teplý 😊😊😊 recenzáček z nakladatelství Metafora. Těšila jsem se na něj hodně dlouho před samotným vydáním na Knižní čtvrtek. A abych vás navnadila, po domluvě se skvělou, milou Helenkou z Metafory, se můžete těšit nejen na recenzi této zajímavé knihy, ale poté také na rozhovor s autorkou Jennifer Teegeovou ❤❤. Je to skvělá příležitost a my se na ní s Jančí důkladně připravíme a vymyslíme zajímavé a záludné otázky.  Moc se těšíme. A teď už se pojďme podívat na anotaci:
 
 
 
Můj dědeček by mě popravil - Jennifer Teege, Nikola Sellmair
 
 
Jsem vnučka Amona Götha, muže, který postřílel stovky lidí – a protože jsem černá, podle něj podřadné rasy, nejspíš by zabil i mě…,“ říká Jennifer Teegeová. Její život se odhalením rodinného tajemství obrátil vzhůru nohama. V osmatřiceti objevila na fotografii v knize svou matku a dědečka. Tento objev nadobro roztříštil Jennifeřinu identitu i představu o sobě samé.

Do té doby znala Amona Götha jen ze slavného filmu Schindlerův seznam a měl pro ni tvář herce Ralpha Fiennese, stejně jako pro miliony lidí po celém světě. Brutální velitel koncentračního tábora Plaszow, Schindlerův kumpán v pitkách, ale současně jeho naprostý protiklad. Göth zabil tisíce nevinných lidí, s potěšením je vlastnoručně střílel nebo na ně štval psy. V roce 1946 za to skončil na šibenici. Jeho životní družkou byla Ruth Irene Kalderová, Jennifeřina babička, která se v táboře mimo jiné o jeho psy starala. Roku 1983 spáchala sebevraždu. Jennifeřina matka byla Němka, otec Nigerijec, ale matka ji brzy po narození odložila do ústavu, kde Jennifer zůstala do sedmi let. Od té doby vyrůstala u adoptivních rodičů.

Poté, co je Jennifer konfrontována s temnou rodinnou minulostí, nevidí jinou cestu než zpátky do minulosti. Pustí se do pátrání a nakonec se setká i se svou matkou. V doprovodu novinářky Nikoly Sellmairové rozkrývá rodinnou historii, navštěvují místa, kde se vše odehrálo. Vydají se do Polska i Izraele. Jennifer si brzy uvědomí, že každý krok vede od původního zděšení a znechucení směrem ke znovuzískání svobody.
 
 
Moc děkuji nakladatelství Metafora :-)

2 komentáře:

  1. tahle kniha přistála na mém wishlistu v té sekundě, kdy jsem ji poprvé uviděla.Moc se tedy těším na recenzi a samozřejmě také na rozhovor :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, přesně :-) mně taky. Hned jak jsem věděla, že vyjde, byla to jasná volba :-) Díky a hezký víkend :))

      Vymazat