čtvrtek 6. dubna 2017

Kolotoč strachu


Vlastně ani nevím, jak a kde bych měla začít. Jak dát do pár řádků příběh tak strašných zážitků, bolesti a ponížení. Kde mám najít ta správná slova, abych vás přesvědčila, že tato kniha rozhodně stojí za přečtení. Pokusím se, ale lehké to nebude.


Byla jednou jedna... i tak bych mohla začít, ale toto patří spíš do pohádek. A tento příběh rozhodně pohádka není.
Kristýna je docela obyčejná holka z malého města. V jednom se ovšem liší od svých vrstevníků. Domů se vrací se strachem a obavami, v jaké náladě bude její otec a jestli její maminka bude mít o jednu modřinu navíc. Otec, tatínek, táta. Ten, ke komu vztahovala ručičky jako malá, na koho se spoléhala, když si odřela koleno, ten teď terorizuje rodinu pod vlivem alkoholu a schyluje se k nebezpečnému vyvrcholení. Domácí teror ukončí jeho násilná smrt, kterou by asi mnozí odsoudili, ale já jsem pro ni měla jen hluboké pochopení.
Kristýna se dostává do Dětského domova a začíná se psát další kapitola jejího života. Pocit bezpečí a relativního klidu opět po pár letech vystřídá nejistota a strach, i když tentokrát to je jen její volba. Zamilovala se. V den svých osmnáctých narozenin pálí za sebou mosty a jde za hlasem svého srdce. Jaká škoda, že rozum nekřičel hlasitěji. 
Jirka, Kristýnin vyvolený, není zrovna princ na bílém koni a správně tušíte, že její život nebude zdaleka tak růžový, jak by si přála. Násilí, alkohol, hazard, to vše je na denním pořádku. Odchází, ale vrací se, v naivní víře, že ho změní, že její láska ho přiměje se k ní chovat s úctou. Jak velmi se mýlila. Jak kruté přišlo vystřízlivění. A kolik bolesti mu předcházelo.
Dostane se ze spárů surovosti a neštěstí? Vyhraje boj s větrnými mlýny, nebo ji to stáhne dolů, do samotného pekla?

Příběh Kristýny je vyprávěn z pohledu psychologa Langmaiera, ke kterému dívka přichází a vypráví mu o svém životě a hledání štěstí. Stárnoucího pána fascinuje a tráví s ní dny i noci, aby došli až na konec jejího vyprávění.
Já jsem byla knihou doslova vtažena do stránek. Krutý svět násilí, z kterého se jen velmi špatně uniká, mě rozesmutnil a bylo mi ze čtení hodně úzko. Je neuvěřitelné, jak se z veselého děvčátka stane roztřesená troska se strachem v očích. A jak se po uzdravení dobrovolně vrhá do spárů ještě větší tragédie. Ale trochu jsem to chápala. hledání štěstí je ošemetná věc a kdo z nás ví, čeho je schopen kvůli lásce? Kdo z nás má právo soudit? 
Tato kniha je postavena na skutečných osobách, skutečném osudu, proto je pro mne ještě silnějším zážitkem. 
Kolotoč strachu napsal spisovatel Jan Vavřík, autor knihy Návrat z pekla a já mohu zodpovědně prohlásit, že tleskám. Obě knihy jsou si na hony vzdálené, ale obě mě neskutečně bavily svou přímočarostí a neuvěřitelnou čtivostí. Nebojí se obtížných témat a podává nám je srozumitelně a naplno.
Dejte knize šanci, začtěte se do příběhu a věřte mi, litovat nebudete.


Kniha:    Kolotoč strachu
Autor:     Jan Vavřík
Vydal:     Brána
V roce:    2015
Stran:     272

10 komentářů:

  1. Obě knihy autora mám na seznamu, tak snad se k nim jednou dostanu, vypadají moc zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze!!! Poprala jsi se s ní znamenitě a i přesto, že je mi jasné, oč tady poběží a nebude to žádná procházka růžovou zahradou, tak mám chuť po knize sáhnout :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo já ti moc děkuji!!! Nepsalo se mi to vůbec lehce, je to tak silný příběh, který se špatně recenzuje, díky osobním pocitům. Ale jsem strašně ráda, že splnila účel! Ještě jednou děkuji, vážím si toho!

      Vymazat
  3. Teda. Už od první věty to působí opravdu silně a podařilo se ti mě nalákat!! Krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Rozhodně silná je, ale za přečtení stojí :)

      Vymazat
  4. Děkuji ze srdce JV, autor

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec není třeba děkovat :) Kvalitní čtení si recenzi vždy zaslouží!

      Vymazat
  5. Na FB Kolotoče strachu je umístěná krátká ukázka z připravovaného druhého dílu. Mějte se fajn, JV, autor

    OdpovědětVymazat