středa 12. dubna 2017

Nikomu nevěř


Myslíte si, že dokážete číst v lidech a jste si prostě jistí. Rozhodně víte, že vás autor jen tak nenachytá a že pravdu znáte. Omyl. Velký omyl. V této knize si nemůžete být jistí ničím. 

Marco a Ann jsou mladí manželé s půlročním miminkem. Jejich štěstí ovšem kalí fakt, že Anne se potýká s hlubokou depresí, zapříčiněnou nevyspáním, únavou, frustrací. Jak dobře to zná kterákoliv maminka, viďte. Její duševní rozpoložení ještě o trochu ztěžuje fakt, že mívá výpadky paměti. Toto už zní trochu děsivě, že ano.
Aby trochu unikla všedním starostem, rozhodnou se s manželem, že si zaskočí k sousedům na malou oslavu narozenin. Co na tom, že slečna na hlídání jim odřekla a hostitelka si dítě v domě nepřeje. Vyřeší to elektronická chůvička a pravidelné, půlhodinové kontroly. Vždyť je to hned vedle, co by se tak mohlo stát. 
Ale stane. A rovnou to nejhorší, co může. Noční můra všech rodičů. Malinká Cora ve své postýlce není, v pokoji jen voní slabá vůně dětského pudru, ale postýlka je beznadějně prázdná. Svět mladých manželů se hroutí, Anne vyčítá Marcovi, že vůbec na oslavu šli, Marco se stahuje do sebe, sužován výčitkami svědomí. 
Pátrání po dívence se ujme detektiv Rasbach, policista, s nečitelným výrazem ve tváři, ale neuvěřitelně chytrý a vnímavý. Dokonale si umí dát jedna a jedna dohromady a brzy je přesvědčen, že pachatele zná. Jen holčička stále doma není, žádost o výkupné nepřichází, telefon mlčí. Na povrch vyvstanou skutečnosti, o kterých se neměl nikdo dozvědět.
Zvrat nastává v okamžiku, kdy nám autorka dovolí nahlédnout do mysli ztrápeného Marca a v tuto chvíli si přestáváme být jisti, kdo nese vinu. Je možné, že by za únosem stál někdo z jejich nejbližších? Opravdu má někdo tak tvrdé srdce, že by dokázal ublížit miminku, bezbrannému a křehkému, aby si vyřídil své vlastní problémy? Nebo je za tím vším ještě někdo, kdo je bez svědomí a jde mu pouze o jeho vlastní pomstu?

Shari Lapena je jako kometa. Vtrhla do našich knihoven jako vítr a rozmetala nám náš klid. Neseděla jsem s otevřenými ústy, jen jsem musela dojít až na konec, abych pochopila zvrácenost celého příběhu. Staré, dávno zapomenuté události, které zdánlivě s životem nyní nemají nic společného a přece nám nasadí brouka do hlavy. Pokud Manželé odvedle jsou debutem této spisovatelky, tak tedy páni, smekám. A rozhodně se těším na její další knihu, která by měla vyjít ještě letos.
Je možné, že v této knize najdete i sami sebe, svůj vlastní boj s tím nejkrásnějším - s mateřstvím. Ale také zde najdete neuvěřitelnou touhu někoho ovládat, zachovat si tvář a sáhnout k děsivým skutkům. A přitom jde vlastně jen o to jedno jediné, bez ohledu na to, zda se to povede či ne. Neboť nezdar si nemůžete dovolit, ať se děje, co se děje.
Manželé odvedle vám budou dokonalým společníkem a jsem si jistá, že knihu odložíte až po dočtení poslední stránky. Ale nenechte se mýlit, neboť ani konec vás neuklidní. Neboť...ale kdepak, to si prostě musíte přečíst. Ještě váháte....?

Za recenzní výtisk děkuji Dobrým knihám


Kniha:     Manželé odvedle
Autor:     Shari Lapena
Vydal:     Knižní klub
V roce:   2017

8 komentářů:

  1. Už se na ni těším! Mám úplně husí kůži,super recenze!

    OdpovědětVymazat
  2. Jani, pecka! Měla by mi přijít od Martinusu. Už aby tu byla. Skvělá recenze, jako vždy!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš se na co těšit :) Byla dokonalá! Děkuji, Miško :)

      Vymazat
  3. Právě jsem dočetla a bylo to skvělé, snad se k sepsání recenze dostanu co nejdříve :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já musím vždycky hned, jinak se mi rozutečou myšlenky :)

      Vymazat
  4. Chystám se na ni po dočetní knížky, takže jsem si teď jen přečetla závěr, jestli jsi byla spokojená :)

    OdpovědětVymazat