sobota 29. dubna 2017

Recenzáčky z Dobrých knih

 
Včera mi dorazily tyto krásné recenzáčky z Dobrých knih. Všechny jsem měla na mém wish listu, takže nešlo odolat a mám z nich velikou radost. Všechno jsou to, dle mého, pecky. Tak už si je pojďme představit v anotacích.
 
 

Úkryt v zoo - Skutečný příběh z válečné Varšavy - D. Ackerman

Skutečný příběh ředitele varšavské zoologické zahrady Jana Żabińského a jeho ženy
Antoniny, kteří po vybombardování zoo během invaze Němců do Polska v roce 1939 využili zájem nacistů o zvířata a zachránili tak přes tři stovky Židů. Autorka zdůrazňuje hrdinství manželského páru, protože v té době byl obyvatel Varšavy odsouzen k smrti i za to, že podal žíznivému Židovi sklenici vody. Příběh je důsledně propracovaný, systematicky zdokumentovaný. Autorka vyzpovídala i dosud žijícího syna manželů Żabińských Ryszarda, lidi z varšavské zoo a ženy, jež byly současnicemi Żabińských a účastnily se akcí polského podzemního hnutí odporu. Zkušenost nadané romanopiskyně a básnířky mění historický popis událostí v umělecké dílo. Kniha získala v roce 2008 cenu Orion Award, a příběh byl dokonce zfilmován, u nás se v kinech objevil v březnu roku 2017 pod názvem Úkryt v zoo. Antoninu Żabińskou v něm hraje populární americká herečka Jessica Chastainová.
 
 
 
 
 
 
Já, voják v Afghánistánu - Pavel Stehlík
 
Nová kniha od autora bestselleru Do temnoty zachycuje životní příběhy deseti novodobých
českých válečných veteránů. Opírá se o osobní rozhovory s vojáky, kteří si prošli zahraniční misí v Afghánistánu, a na jejich základě rozebírá otázku válečných veteránů v několika různých rovinách.

Pavel Stehlík se zaměřil nejen na to, co zažívali váleční veteráni na samotné misi, ale i jak prožívali loučení s rodinou a přáteli, jak na ně prožité události na misi působily, co pociťovali při vítání doma, jaký pro ně byl návrat, i případně jakým těžkostem byli nuceni čelit.

Přináší tak obraz „neobyčejně obyčejných“ životů vojenských profesionálů na zahraniční misi se všemi každodenními radostmi, strastmi i vnitřními pocity. Jde o ojedinělý ucelený pohled na téma, kterému dosud nebyla takto do hloubky věnována pozornost.


 
 
 
 
Divoká píseň - Victoria Schwab
 
Napínavé převyprávění příběhu Romea a Julie v temném městě Verity, kde najdete všechno,
jen ne bezpečí… protože tohle místo ohrožují monstra, která se zrodila z násilí.

Kate touží být tak nemilosrdná jako její otec, který vládne Severní části Verity, nechává nestvůry potulovat po městě a vybírá od lidí peníze za jejich bezpečí. Po pěti letech na internátních školách se Kate konečně vrací domů a chce ukázat otci, že je stejně nelítostná jako on.
August chce být člověk. Ale není. Je nestvůrou, která dokáže krást duše pomocí hudby. Jeho otec řídí Jižní část města a snaží se chránit nevinné. August je jeho tajná zbraň.

Jejich město je rozdělené.

Jejich město se rozpadá.

A Kate a August jsou jediní, kdo chápou obě strany, jediní, kdo jsou schopní něco udělat. A přitom tak rozdílní… Ale jak se může člověk rozhodnout, jestli bude hrdina nebo zloduch, když je tak těžké rozlišit, co je co?


 

8 komentářů:

  1. Jůůů, Úkryt v ZOO závidím. Na ten se rozhodně taky chystám. Užij si knihy, Verů ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Ukryt v zoo a Divoka pisen me taky zaujaly .-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ach ten Ukryt v zoo - koukam, ze je to hitovka :-) a navic film se tocil u nas v Zatci, takze mam dvojitou motivaci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, to jsem nevěděla, díky za info :-) Podívám se na něj hned jak ho dočtu :)

      Vymazat
  4. Užij si knihy, Stehlíka ti závidím. Strašně se mi líbil první díl a ten jeho styl podání :-). Takové syrové a chlapské :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo moc děkuju, zrovna jsem ho předevčírem dočetla a musím říct, že strašně zklamal :( Ta kniha je vlastně jeho diplomová práce, takže hromada všeobecných informací o tom, co je to válka, proč vznikla, atd atd :-( Žádné osobní zápisky, jako je jeho první kniha :-(

      Vymazat