pondělí 24. dubna 2017

Tajemný svět amišů


Kate Burkholderová amiška, nebo Kate Burkholderová policistka? Rozhodně to druhé, neboť v dlouhých, beztvarých šatech, s čepcem na hlavě, by její brilantní mozek zanikl. A svět by přišel o skvělou vyšetřovatelku, trochu bojující se skleničkou něčeho ostřejšího.
Její dávné rozhodnutí, zříci se zakřiknutého a jednoduchého života v amišské komunitě, bylo to nejlepší, co mohla udělat. Její příběhy jsou toho důkazem.



S náčelnicí Kate jsme měli možnost setkat se již ve čtvrté knize skvělé spisovatelky Lindy Castillo. A pevně doufám, že ne poslední. Neboť její knížky jsou neuvěřitelně čtivé, napínavé, lidské, i když jsou z prostředí, o kterém se toho příliš neví. Ale chytnou vás a máte potřebu číst a číst, dokud nejste na poslední stránce. A ani tentokrát tomu nebylo jinak. 
Opět zabrousíme do komunity amišů, do jednoduchého světa, kde není třeba elektřiny, moderních vymožeností, ovšem kde i zločin má své místo. 
Náčelnice Kate je povolána Úřadem pro kriminální vyšetřování, aby jim pomohla se zmizením mladé, amišské dívky. Vzhledem k její amišské minulosti je víc než ta pravá. Navíc, spolu s agentem Tomasettim tvoří skvělý pár a nejen ten vyšetřovací. I v soukromí je to k sobě neodolatelně táhne. Ale nenechte se mýlit, nejedná se o žádné bezuzdné výbuchy vášně. Šarmantní John má za sebou kruté období, kdy mu vrah vzal to nejcennější - ženu a dvě malé děti a jeho mysl je neustále sužována bolestí. A Kate se zase bojí svých citů, neboť práce je pro ni na prvním místě. Ale bok po boku jsou silnější v boji se zákeřným zločincem. Pátrání po dívce se rozbíhá a na povrch vyplouvají další zmizení v okruhu několika kilometrů, pokaždé jde o mladého amiše, či amišku. Oba vyšetřovatelé bojují s časem a nesdílností rodin, ze kterých děti pocházejí. A ve chvíli, kdy zmizí v Painters Millu, rodišti Kate, její neteř Sadie, jde opravdu do tuhého. Kate bojuje s pověstným smyslem pro spravedlnost i s vlastními pocity, se svým vlastním strachem, že ji nenajde včas. 
Vyústění celého příběhu je vrcholem dramatičnosti a mrazivého překvapení, kdy pachatel je naprosto neuvěřitelně ten, u koho by jste to nečekali. Ale tak jednoduché to stejně nebude, může se zdát, že není konec. Že vše nakonec může být i jinak.

Spolu s pátráním po zmizelých, se nám otevírá i kousek příběhu hlavních protagonistů. Jejich vztah není vůbec jednoduchý, oba bojují se svými přízraky. A ačkoliv k sobě mají velmi blízko, ve svých citech jsou velmi opatrní.
Nemusíte se bát, kdyby jste  knihy Lindy Castillo nečetli po sobě tak, jak byly vydány. V každé z nich je docela podrobně nastíněna minulost jak Kate, tak Johna a mě si ti dva naprosto získali. Kate svou neuvěřitelnou sílou, vymanit se z prostředí, ve kterém se narodila, ovšem lehké to není, neboť rodinné kořeny jsou vždy velmi silné. A agent John Tomasetti je zarputilý buldok, který se v určitých chvílích dokáže proměnit v romantického kavalíra. 
Knížka Ztracené děti je jedním slovem skvělá. Napětí, určitý nádech tajemného světa amišské komunity, drama, to vše nám dá jeden bezvadný příběh. Neváhejte a přečtěte si novou Lindu Castillo. Litovat rozhodně nebudete.



Děkuji Nakladatelství Moba za poskytnutí recenzního výtisku.


Kniha:      Ztracené děti
Autor:       Linda Castillo
Vydal:       Moba
V roce:      2017

8 komentářů:

  1. Skvělé, na knihu jsi mě nalákala, určitě se budu muset po celé sérii podívat. Díky za tip :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. Opět super knížka :) Ale u Castillo je to běžný jev :D Díky, Miško!

      Vymazat
  3. Tak to už je druhá amisska kniha o které čtu. Pěkná recenze asi si je musím pořídit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Linda Castillo je fakt dobrá!Ta amišská komunita mě v jejich knihách fascinuje a zločiny jsou krásně syrové :D Určitě stojí za čtení!

      Vymazat
  4. Ráda bych si přečetla sérii od začátku, byť by to nevadilo, kdybych něco vynechala. Takže autorku na seznamu mám, ovšem jestli na ni někdy dojde, je ve hvězdách :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nee, nevadí, je to v každém díle docela patrné, ty osudy hlavních hrdinů. Naprosto tě chápu :)

      Vymazat