pondělí 22. května 2017

14-14 Přátelství napříč staletími




Co se může stát, když odešlete obyčejný dopis? A co když zrovna tahle schránka před vaším domem je trošku jiná, možná kouzelná? A ten dopis se odešle někomu, kdo žil před sto lety?

Toto se právě stalo Adrienovi. Má kamaráda Hadriena, žijí od sebe pár kilometrů, mají problémy ve škole, doma a i s dívkami. Doteď si můžete říct: „Zcela obyčejný příběh.“ Ale oba chlapci po pár dopisech zjistí, že je nedělí jen několik kilometrů, ale také přesně 100 let! Hadrien žije v roce 1914 a Adrien v roce 2014. Ve Francii se v roce 1914 začíná schylovat k první světové válce a Adrien si uvědomí, že musí svého přítele z minulosti varovat. Varovat před tou hrůzou a neštěstím, které ho mohou čekat… Jeho vesnice má být pod německou okupací a okolní krajina bude úplně zdevastovaná. Podaří se chlapce zachránit?


„Milý Hadriene,

  jsou to už tři týdny, co jsme si naposled vyměnili dopisy, a začínám si dělat starost. Jak se má Albert? Proč mi neodpovídáš? Bojím se o něj, bojím se o tebe. Žiješ skutečně v roce 1914? Psal jsi svý dopisy skutečně mně? Marion říká, že je to jenom špatnej vtip, že ty dopisy nikdy nebyly pro mě, že je to všechno jen náhoda. Začínám z toho šílet.“

 


Příběh je určený spíše náctiletým čtenářům, ale i tak mě moc bavil. Je psaný velice čtivě. Vím, možná už tohle slovo může znít pro někoho jako klišé, ale je to tak. Knihu jsem zhltla za tři krátké večery a byla jsem moc zvědavá, jak vše dopadne.

14 - 14  je příběh o přátelství, které překoná i čas. Je to příběh o mladých třináctiletých chlapcích s klasickými problémy, ale když Adrienovi v přítomnosti dojde, že se v minulosti blíží válka, začíná jít do tuhého. Pro mladé čtenáře může být kniha i přínosem. Dozvědí se zde něco o první světové válce, co se dělo ve Francii a jak dlouho trvala.

Přátelství napříč staletími  je velmi milá, poutavá a svým způsobem i poučná kniha, která si vás skutečně získá.

 

Moc děkuji KNIHÁM DOBROVSKÝ za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.
 
 
 
 

8 komentářů:

  1. Ta knížka rozhodně vypadá lákavě, myslím že ji také zkusím ... Díky za Tip :)

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá zajímavě, Veru. Pěkná recenze :-)

    OdpovědětVymazat
  3. O knížce jsem vůbec neslyšela, ale vypadá dobře :) Měj se krásně, Verunko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš to, Šári :-) Děkuju i tobě krásný den :-)

      Vymazat
  4. Teď jsi mě nalákala, Veru. Vypadá to moc zajímavě, určitě se po knize podívám. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soni, super :-) Je fakt, že je kniha zařazená mezi dětskými, ale mně se prostě líbila :-)

      Vymazat