čtvrtek 25. května 2017

Malé černé a devět žen



„Na šatech je nejdůležitější žena, která je nosí.“

                                                                               Yves Saint Laurent

 
 

Tak tuhle knihu si dokážu představit jako skvělý film. Smála jsem se už při čtení prvních řádků. Romantická komedie jako vyšitá! Před autorkou smekám, jak dokáže psát lehce, s nadhledem, ironií a hlavně čtivě!

Malé černé a devět žen je příběh klasických černých šatů, které se dostanou do života několika žen a jejich partnerů. Osudy hlavních hrdinů jsou trošku propletené a osoby v nich se navzájem ovlivňují. Zázemí děje je v dámském oddělení obchodního domu Bloomingdale´s, kde se tyto šaty prodávají, půjčují a vyměňují a tím právě ovlivňují osudy hlavních postav.

 


„Kde váš přítel ty šaty koupil?“ zeptal jsem se. „V Bloomingdale´s… Nebo teda, byly v tašce v Bloomingdale´s,“ odpověděla váhavě. Znovu jsem je očichal, na různých místech. „Nerad vám to říkám, ale je na nich formaldehyd.“ Samantha Schwartzová se okamžitě vyzvracela k mým nohám a začala hlasitě vzlykat. Vůbec se nedala utišit. Žvýkající kamarádka mi vysvětlila, čím se její přítel živí a jak se to tedy nejspíš stalo. Musím přiznat, že jsem málem začal brečet s ní. Který idiot by sundal šaty z mrtvoly a dal je své přítelkyni?


Když jsem poprvé listovala knihou, bála jsem se, že se budu v hlavních postavách ztrácet. Na první pohled se mi zdálo, že jich tam je docela dost. Ale nenechte se mýlit! Jen jsem se začetla, věděla jsem, že tomu tak nebude. Každá kapitola je přehledně označená, kým je vyprávěná a dokonce je zde i povolání každé osoby, aby nás nemátlo velké množství jmen. Vše „běželo“ jak má a já se neustále musela při čtení usmívat a smát.

Tohle byla opravdu oddechovka, jak má být! Zábavná, milá, místy vás dokonce až dojme, ale také se při čtení zasmějete. Moc mě bavila. Nikde žádné „hluché“ místo, vše plynulo naprosto přirozeně a děj ve mně vzbuzoval zvědavost, která mě poháněla číst dál a dál a nepřestávat. Tento příběh si vás prostě získá a já bych ho opravdu moc ráda viděla také zfilmovaný!

 

Moc děkuji nakladatelství METAFORA za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.

6 komentářů:

  1. Souhlasím s tebou Veru :-) od knihy jsem nic moc neočekávala a vyplatilo se, jelikož jsem byla v konečném důsledku víc než mile překvapená. Kniha se četla úplně sama a opět je to příběh je kterému se ráda vrátím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :-) Byla zábavná a ten konec byl skvělý :-)

      Vymazat
  2. Tak jsem na ní zvědavá, holky. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu připomíná trošku film Láska nebeská, jak se píše v anotaci a mě prostě bavila Miško :-)

      Vymazat
  3. Ten úryvek vypadá dost dobře. Ach jooo, copak můžu všechno stihnout přečíst? No nemůžu, Verůůů :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viď Šári, je fakt zábavná :-) .... Nooo, to asi nemůžem, máš recht :-) je to děsnýýýýý :D :D

      Vymazat