čtvrtek 8. června 2017

Má ji rád nemá ji rád

Novinka z pera britské autorky Sharon Bolton je podmanivá, zvrácená, překvapivá a rozhodně si udrží vaši plnou koncentraci. Protože pokud si myslíte, že její úmysly máte prokouknuté, nemůžete se víc mýlit. A vaše sympatie budou poletovat od jednoho k druhému, až si nebudete jisti, komu a čemu věřit.


V hlavní roli se nám představí trochu nezvyklá právnička Maggie. K soudu zásadně nechodí, rozhovory neposkytuje, o jejím soukromí se neví zhola nic. A přesto je nejvyhledávanější zastánkyní práva, ovšem pouze mezi doživotně odsouzenými. Neboť jí nezáleží na to, zda jste vinen, či ne. Jde jí pouze o pocit nadvlády nad policejními složkami, o pocit její moci nad bytím a nebytím odsouzeného. A dlužno dodat, že slaví úspěchy. Na svobodu dostala z cel doživotně odsouzených pěknou řádku vrahů. Není snad tedy na místě, že má právo na trochu extravagance? Chodí po svém prostorném domě, mluví s kýmsi neznámým a vlasy má zářivě modré. Je autorkou mnoha detektivních románů, ale o autogram ji nežádejte.
Ve věznici se zvýšenou ostrahou si odpykává svůj trest odsouzený vrah Hamish Wolfe a jeho jedinou nadějí, jak zvrátit jeho osud, je právě ona modrovlasá advokátka. Na základě mnoha důkazů, jej porota uznala vinným za prokázanou vraždu tří žen, čtvrtá se nikdy nenašla. Za dlouhých dní a nocí skládá origami a píše milostné dopisy své lásce, ale o kterou jde, prostě neuhodnete. Neboť tento šarmantní doktor, oplývající sympatiemi k mírně obézním ženám, je v hledáčku mnoha vdavek chtivých dam, které ho zaplavují svou přízní. 
Hamish se zoufale snaží přimět Maggie, aby se ujala jeho případu a prokázala jeho nevinu. Dokonce existuje i jakýsi fanclub Hamishe Wolfeho, bojující o jeho propuštění. Fakt, že je plný polovičních bláznů, bezdomovců, není až tak důležitý.
Maggie dlouho odolává všem přímluvám, dopisům, kytkám, ležících u jejího prahu. Ale je to silnější než ona a po mnoha měsících se případu ujímá a jde po stopách všech zavražděných žen. Ale má tajemství. Tajemství, pečlivě skrývané před světem a tak zvrácené, že vám to vyrazí dech.
Vynikající thriller Má ji rád, nemá ji rád mohu s čistým svědomím a bez uzardění vřele doporučit všem fajnšmekrům, kteří mají rádi kvalitní napětí, bez kudrlinek, okolků a zbytečných frází. Nudou rozhodně zívat nebudete, autorka vám to nedovolí. Jednotlivé kapitoly jsou pečlivě proloženy elektronickou komunikací mezi hlavními protagonisty, novinovými články i milostnými psaníčky. 
Já sama jsem poletovala mezi náklonností k Hamishovi, kdy mi prostě jeho šarm logicky učaroval a k Maggie, o které jsem měla naprosto zcestné představy. Není čas na nudu, není čas na žádné tanečky. Pokud máte dojem, že příběh ustrnul na nějakém hluchém místě, okamžitě jste vtáhnuti do děje z jiného místa a z jiného pohledu. Žádná krvavá řezničina, žádné hororové představy. Jen napětí do posledního dechu a naprosto nečekaný, zvrácený konec jedné osudové chyby a nedorozumění. A o tom to přátelé celé je, nikdy, ale opravdu nikdy, si nezahrávejte se ženou. Věřte mi.

Za recenzní výtisk patří můj velký dík Nakladatelství Domino

Kniha:    Má ji rád, nemá ji rád
Autor:    Sharon J. Bolton
Vydal:    Domino
V roce:   2017
Stran:    560


2 komentáře:

  1. Díéky za tip!!! A chválím recenzi, poslední dobou nachízím recenze o jednom odstavci, kde se neustále jen píše jak se líbí a jak se nelíbí atd atd. Otrava. Někdy nechápu, jak jim mohou nakladatelství poskytnout recenzní výtisk za takové recenze!

    OdpovědětVymazat
  2. Moc děkuji!! Jsme na tom stejně a taky spoustu věcí nechápu. Recenze by se měla vymazlit, když už máme to privilegium, že vlastně dostaneme knihu zdarma.

    OdpovědětVymazat