pondělí 9. října 2017

Mise Sinaj





Již třetí jízda Loomisova Jamese Bonda alias Langforda Riellyho. Již potřetí budeme svědky odkrývání zašlých tajemství, která raději měla zůstat ukryta a zaprášená. Ale to by byla přece škoda, co myslíte.






Třetí počin Gregga Loomise „Mise Sinaj“ s bývalým špiónem, současným právníkem Langfordem Reillym na sebe nenechal české čtenáře dlouho čekat a my se tak mohli ponořit do další celosvětové honičky za odkrytím tajemství lidské historie, které by podle Reillyho protivníků mělo zůstat skryto.

Na počátku stojí vražda dvou vědců, jednoho v Amsterdamu a druhého z Atlanty, kteří jsou úzce spjatí s nadací, jež Lang Reilly spravuje. Následný vpád do Langova soukromí, záhadná intervence agenta FBI ohánějícího se národní bezpečností a k završení všeho výstražný výstřel popíchnou Reillyho dopátrat se pravdy. Ačkoli Reilly nepopíjí jen martini, k nohám mu nepadají sexy ženy s tajemstvím a o megahustou výstroj se mu nestará slavný Q, výkon při lapení padouchů podává ve stejném tempu a napětí jako jeho britská obdoba James Bond.
Jak už název knížky napovídá, tentokrát Langovi zamotají hlavu Židé, konkrétně Mojžíšův odkaz v bibli. Stopy jej dovedou přes Belgii, Egypt a Rakousko do pochopitelného cíle – Izraele. Je tedy nasnadě, že nedocenitelným souputníkem mu bude hebrejský přítel a bývalý kolega z Agentury Jacob Annulewitz. A v rámci obvyklého rčení „Za vším hledej ženu“ do pátrání je (nedobrovolně) zatažena i žena, která, jak si v průběhu děje Lang uvědomuje, mu není nijak lhostejná… 

Loomisova honička především po evropském kontinentu je opět plná napětí, akce a konspirace, není nouze o překvapivá odhalení v lidské historii, která vás nutí po přečtení přemýšlet, nakolik by mohla být pravdivá. Tempo trochu brzdí popisy místních památek, včetně tamějších kulinářských zážitků hlavního hrdiny, což rozhodně neubírá knížce na atraktivitě. Po celé akční jízdě mi však závěrečné rozuzlení přišlo příliš strohé a nezpracované. Rozhodně tím Gregg Loomis ponechal prostor čtenářově fantazii. Snad aby měl čtenář důvod ohlížet se přes rameno…

Všechny knihy Grega Loomise najdete u všech dobrých knihkupců a samozřejmě hlavně u Nakladatelství Mystery Press.


Za poskytnutí recenzního e-booku patří můj velký dík Nakladatelství Mystery Press.

Autorkou těchto nádherných fotografií je Kateřina Kohoutová.

Kniha:     Mise Sinaj
Autor:     Greg Loomis
Vydal:     Mystery Press
V roce:    2017
Stran:     288

Žádné komentáře:

Okomentovat