úterý 31. října 2017

Říjnové úlovky od Veru




Během října jsem měla zase docela šťastnou ruku na dobré úlovky. Nejdříve začnu nákupem u Dobrých knih - Belmondo - Mých tisíc životů a Byl jsem Mengeleho asistentem. Belmonda jsem koupila tatínkovi k narozeninám. On ho totiž miluje, dokonce má z mládí přezdívku Belmondo, protože vypadal za mlada uplně jako on. V této vzpomínkové knize vzpomíná herec na celý svůj život - od dětství až doteď. Až jí taťka přečte, tak si jí určitě taky s chutí přelouskám. No a Byl jsem Mengeleho asistentem - takhle kniha nebyla už dlouho v prodeji, na bazárcích se prodávala za horentní sumy a najednou čtu článek Šárky z blogu Můj knižní ráj, že udělali dotisk a už se zase prodává. Tak jsem jí honem objednala. Zbylé knihy jsou úlovky z bazárků na Databázi knih a facebooku. Některé za skvělé ceny - třeba Tíha vesmíru za 80,-, Dva krůčky po mokrém písku za 40,-, Žil jsem s malomocnými za 40,- atd. Všechny jsou jako nové. Snad vás tyto knižní tipy nalákají. Teď už si je pojďme představit v anotacích...
 
 
 
Mých tisíc životů - J. P. Belmondo
 
„Těch tisíc životů uplynulo rychle, až příliš rychle – uběhly stejnou rychlostí, jakou jsem řídil auta.“ Víc než jen autobiografie. Vyprávění o výjimečném a šťastném životě. Nula! Divnej ksicht! Ohyzda! Takhle častovali Jeana-Paula Belmonda francouzské divadelní kapacity v jeho začátcích a směle mu prorokovali: „Nikdy nebude na divadelní scéně nebo ve filmu držet žádnou ženu v náručí.“ Nemohli se mýlit víc. Skončily v ní všechny krasavice světového filmu, včetně obávaných italských tygřic, jako byly Claudia Cardinálová, Sophia Lorenová a Gina Lollobrigida. V této osobité vzpomínkové knize Belmondo vypráví o svém šťastném dětství, o úporném boji, který vedl za svůj sen stát se hercem. O své životní vášni – boxu, rychlý autech, ztřeštěnostech a kaskadérských kouscích. O svých životních partnerkách a láskách, o milované rodině, o spolupráci s velikány filmu. Život se mu zdál snadný a zářivý i přes všechna dramata a kruté ztráty. Nejdůležitější pro něj bylo bavit se a hrát si. Byl přesvědčen, že komediant má velké privilegium: právo zachovat si mládí. Zůstat dítětem a vytvářet iluzi, libovat si v přítomném okamžiku.
 
 
Byl jsem Mengeleho asistentem - M. Nyiszli
 
Autor, lékař z oblasti Sedmihradska, byl jako maďarský žid deportován v roce 1944 do Osvětimi, kde strávil osm měsíců. Díky své odbornosti a znalosti němčiny byl při selekci vybrán Josefem Mengelem, aby prováděl pitvy obětí jeho zrůdných experimentů. Jako prominentní vězeň poznal zblízka nelidské praktiky „anděla smrti“ při pseudovědeckém výzkumu dvojčat i nepopsatelné peklo, které představovala práce tzv. sonderkomand v krematoriích. Hned po válce (1946), možná jako jeden z prvních, Nyiszli vydal své svědectví knižně. Nejde o literární zpracování v pravém slova smyslu, spíš o šokující, naléhavý deník, psaný s jediným záměrem: podat zprávu světu. Tak jako mnozí ani on dlouho „své přežití nepřežil“, deset let po osvobození umírá na infarkt. Kniha byla přeložena do mnoha světových jazyků a rovněž zfilmována (Šedá zóna, 2001).
 
 
 
Žil jsem mezi malomocnými - N. White
 
Podtitul: Strhující svědectví o komunitě vyděděnců Lepra je choroba, která do dnešních dnů vzbuzuje mezi veřejností zděšení a odpor. Toto je pravdivý příběh novináře, který byl kvůli finančním podvodům odsouzen do vězení. Skončil v izolovaném areálu v Carville v Louisianě, kde se kromě trestanců nachází i poslední kolonie malomocných ve Spojených státech. Pacienti zde žijí odtrženi od vnějšího světa i od svých rodin, které mnohdy tají před okolím jejich existenci, aby i na nich neulpělo stigma děsivé nemoci. White, vynikající vypravěč a nositel řady novinářských ocenění, ve svém místy humorném a místy dojímavém vyprávění líčí neuvěřitelné zážitky v uzavřené komunitě vězňů, ošetřovatelů a pacientů, kde se jeho původní strach z nemocných postupně mění v porozumění, a dokonce přátelství. "Pozoruhodný příběh o mladém muži, který ztratil vše, co považoval za důležité, byl uvězněn na místě, které by vyděsilo i nejotrlejší, a nakonec zjistil, že cestku k vykoupení mu mohou ukázat právě ti nejobávanější vyděděnci společnosti." - John Grisham "Whiteův příběh, současně neskutečný i drsně naturalistický, vtipný i dojímavý, je fascinující a plný univerzálních ozvuků. Navíc je White skvělý spisovatel, schopný navodit atmosféru i osvětlit lidské srdce. Tato kniha určitě nezapadne." - Robert Olen Butler, nositel Pulitzerovy ceny.
 
 
 
 Dva krůčky po mokrém písku - A. D. Julliand
 
Až do dvou let byla Thais úplně normální. Alespoň nic nesvědčilo o tom, že by tomu bylo jinak. Jednoho dne si však její matka na pláži všimla, že Thais chodí nejistě a vytáčí nožičku směrem ven. Zašla s ní tedy k lékaři, který jí po sérii vyšetření sdělil šokující zprávu. Její dcera trpí vzácnou genetickou nemocí, na kterou není lék, a zbývá jí jen několik měsíců života. Tehdy matka své dceři slíbí: „Budeš mít krásný život. Jiný než ostatní holčičky, ale život, na který budeš moct být pyšná.“
 
 
 
 
 
 
Dvojí život - D. Chamberlain
 
Když Tara a Emerson najdou dopis jejich blízké přítelkyně Noelle, která se dobrovolně rozhodla opustit tento svět, uvědomí si, že celé roky vedla druhý život, o kterém ony ani Noellini nejbližší neměli ani tušení. Proč se rozhodla odejít? Vždyť dávala lidem život – pracovala léta jako porodní asistentka a zdála se všem okolo spokojená a šťastná. Co ji vedlo k tomu, aby dlouhá léta tajila, že byla náhradní matkou jiným párům? A mohla tahle podoba jejího pokání napravit pocity viny? Kniha rozplétá soukromá dramata čtyř žen a jejich rodinných tajemství, která měla zůstat navždy skryta.
 
 
 
 
Návrat do kavárničky v Kábulu - D. Rodriguez
 
V malé kavárně ve válkou rozervaném Kábulu svedl osud dohromady pět žen z jediného důvodu: aby pomáhaly – jedna druhé i všem ostatním. Volné pokračování Kavárničky v Kábulu přivádí na scénu staré známé postavy i nové tváře. Zakladatelka kavárny Sunny se po návratu do Spojených států snaží marně zapadnout do běžného života a nepřestává snít o návratu do milovaného Afghánistánu. Shea se naopak na své afghánské kořeny po prožitém traumatu usilovně snaží zapomenout. Jasmína, které teď kavárna patří, se snaží pomáhat dívkám a ženám, kterým hrozí stejný osud, jemuž ona jen o vlásek unikla. Zara, zaslíbená násilníkovi, jehož v životě neviděla, přichází do kavárny, aby zde našla útočiště. A Háladžán, babička, která dál porušuje všechna pravidla, se potají učí řídit… Nechte se znovu pohltit silou přátelství a oddanosti, lásky a ztráty na místech, která jsou od sebe tak vzdálená a přece k sobě mají blíž, než byste čekali.
 
 
 
 
Pokoj - E. Donoghue
 
Pro pětiletého Jacka je Pokoj celým světem. Je to místo, kde se narodil, kde vyrůstá, kde žije v bezpečí se svou Mami. Celý den si hrají, učí se, cvičí nebo si čtou. V noci ho Mami ukládá do bezpečí Skříně. To proto, aby ho neviděl Čert, který za ní občas v noci přichází... Jack má z Čerta strach. Pro Jackovu mladou matku je Pokoj vězením. Díky odhodlání, vynalézavosti a nekonečné mateřské lásce se jí podařilo vytvořit pro Jacka život, v kterém si neuvědomuje jeho hranice. Pro ni se však staly nesnesitelnými. Vymyslí proto odvážný plán útěku, ve kterém se spolehne na statečnost svého syna a velkou dávku štěstí. Ani ona sama si neuvědomuje, jak moc je nepřipravená na to, že by plán skutečně fungoval. Když se však jejich izolovaný svět otevře a Jack pozná, jaké je to Venku, začne klást otázky. Mnoho otázek... Jazykově vytříbený a tematicky ojedinělý román citlivě prozkoumává dětskou duši vystavenou extrémním podmínkám a klade otázky, které inspirují i děsí. Pokoj Emmy Donoghue byl v roce 2010 nominován v užším výběru na prestižní literární cenu Man Booker Prize.
 
 
Tíha vesmíru - J. Niven
 
Okouzlující love story, která vás dostane! Každý si myslí, že dobře zná Libby Stroutovou – tuhle odvážnou dívku s úctyhodnou váhou, jejíž fotku s titulkem „nejtlustší teenagerka Ameriky“ otiskly před dvěma roky snad všechny noviny v USA. Libby se ale od té doby změnila – a nejen co se váhy týče.Stejně tak si každý myslí, že dobře zná i Jacka Masselina. Mezi spolužáky je oblíbený, randí s nejkrásnější holkou ze školy a na první pohled to může vypadat, že má všechno, co si může přát. Až na to, že trpí prosopagnosií – není schopný rozeznávat lidské tváře a svůj handicap samo sebou skrývá.Když tedy na sebe Stroutová a Masselin rázem narazí ve škole, svět se obrátí vzhůru nohama – minimálně Van Burenova střední. A malér je na světě!
 
 
 
 
 
Naděje na konci světa - S. Lark
 
Persie, uprchlický tábor u Isfahánu, rok 1944. Tady skončí osmnáctiletá Polka Helena se svou mladší sestrou Luzynou po strastiplné cestě Ruskem a Persií poté, co byla jejich rodina deportována ze Lvova na Sibiř. Když má několik set polských sirotků dostat azyl na Novém Zélandu, vzklíčí v Heleně naděje. Je však na transport příliš stará. Luzynu naproti tomu vyberou, i když o vystěhování nestojí, protože má v táboře přítele. Ačkoli se Helena cítí provinile, hrozně jí závidí lístek, který znamená záchranu života. Pochopitelně na sobě nedá nic znát a přesvědčuje sestru, aby odjela. Přesně v hodinu odjezdu stojí s Luzyniným zavazadlem na shromaždišti. Luzyna se ale neobjeví…
 
 
 
 
 


10 komentářů:

  1. Pokoj jsem četla už hodně dávno a musím říct, že jak jsem si zvykla na styl, kterým je psaný, tak jsem pak byla nadšená. Moc se mi libil a doufám, že budeš taky spokojená :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tíha vesmíru je skvělá. Ta se mi moc líbila. A toho Belmonda bych brala taky! <3 Budeš jeho autobiografii recenzovat? :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, chystala jsem se na ní, co vyšla :-) Chensie asi nebudu, tatka má narozky za 14dní a půjčím si jí, až jí přečte. U něj to bude nejdřív tak po Novém roce :-))) Nečte vůbec, ale věřím, že tahle ho naláká :-) Takže možná recenzovat budu, ale až o dooost později :-)

      Vymazat
  3. Mě už dlouho láká Kavárnička v Kábulu a i Pokoj vypadá zajímavě :) Přeji hezké čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky :-) Kavárničku - první díl mám koupený co vyšel, ale ještě jsem se k ní nedostala, tak ted, když mám oba díly, tak snad se na ně dostane řada brzy :D

      Vymazat
  4. Super knížky, Veru. Jééé a Pokoj ještě v pův. vydání, to jsem už nesehnala, mám to brožované. A Mengele... Jsem zvědavá, jak na tebe zapůsobí. Dvojí život na mě doma čeká už pěkně dlouho. Užij si všechny krásky, Verunko ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Šári :-* a teď se musím do ledna zase pěkně krotit :D :D Nebo mi nezbydou peníze na dárky :D

      Vymazat
  5. Super kousky, Veru. Jsem zvědavá co řekneš na Dvojí život ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ten jsem měla na seznamu díky Tobě :-) :-* :-* Díky Miško :-)

      Vymazat