pondělí 30. října 2017

Strom lží


 

 
„Mystika, magie, víra a ženskost. To je Strom lží.“
Faith vždycky svého otce obdivovala. Byl jeden z nejslavnějších přírodovědců své doby. Stejně jako otce, milovala vědu. Ale musela si to nechávat pro sebe. Vše co se naučila a co věděla, nemohla dávat najevo. Její chytrost nikdy nesměla vyplout na povrch. Proč? Máme přece polovinu devatenáctého století a ženy nejsou chytré ani inteligentní. Jejich životní úkol je jediný – být manželkou a matkou a do ničeho se neplést. Jednoho dne ale skandál mezi akademiky přinutí rodinu opustit rodný Kent, přestěhovat se na maličký ostrůvek Vane, kde je nikdo nezná. Faith se zde snaží vylézt ze své ulity a dát otci najevo, jak moc jí věda zajímá a láká.
Když ale její tatínek reverend Sudenly za záhadných okolností zahyne, Faith zjišťuje, že nikdo nemá v úmyslu vyšetřit, co se doopravdy stalo. Ale ona ví, že byl zavražděn! V otcových dokumentech najde stopu – zmínku o tajemné rostlině, která má moc odměňovat lži pravdou. Faith je na vše sama a tak se vydá Strom lží hledat. Nezbývá jí jiná možnost, jak se dobrat pravdy než lhát. A tak vymýšlí lži a šíří je po celém ostrově, aby jí za to Strom lží poskytl pravdu…
 
„Vrátila jsem se,“ zašeptala Faith, ale potom se zarazila. Už zase mluvila s botanickými exempláři. (…) Natáhla se a cítila, že její ježaté, liánám podobné úponky, se nyní přelévají přes okraj květináče. Po hmatu sledovala, jak se šířily po kamenné polici jako chapadla chobotnice, některé přesahovaly přes okraj směrem k podlaze jeskyně. Kroutící se liána pod listy byla silná a dřevnatá, jako kdyby už nějaký čas rostla.
„Tohle je nemožné,“ vydechla Faith. Nikdy neviděla žádnou rostlinu růst takhle rychle, natožpak bez slunečního světla. „Tohle… odporuje zákonům.“
 
Příběh se odehrává zhruba v polovině 19. století a musím říct, jak mě ta doba hrozně štvala. Nebo tedy zacházení se ženami mě v ní opravdu iritovalo. Vím, že to tak prostě bylo a realita bohužel byla přesně taková. Muži s ženami jednali jako s nižší rasou, mluvili s nimi z patra. Bylo samozřejmostí, že ženy jsou hloupé a jinak to není. Ale Faith byla výjimečně chytrá! A bála se to dát najevo. Nesměla se projevovat svými názory, ani co si myslí. Což byla škoda.
Každopádně bylo zajímavé si přečíst, jak to v té době chodilo. Až po otcově smrti se Faith tak trošku dokázala vyklubat ze své skořápky, projevit se, něco na jeho obranu podniknout a jít si za svým.

Příběh je vlastně historická detektivka a fantasy v jednom. Naprosto originální téma ze světa přírodních věd, vykopávek a fosílií zaujme každého milovníka historických románů a fantasy příběhů. Popis rostoucího stromu v tmavé jeskyni je dokonalý. Úplně jsem viděla to temné místo, jak se liány popínají po zemi a po skále a jak se mění doslova před očima. Strom lží je plný napětí, tajemství a záhad, ale hlavně – lží! Nevěřte nikomu, jen sami sobě!
„Já nejsem hodná. Nikdo hodný by nemohl cítit to, co já. Jsem zlá a prolhaná a plná vzteku. Nic mě nespasí.“
                                                                                                                         Faith
 
 
Moc děkuji nakladatelství Omega za recenzní výtisk.
Knihu koupíte zde.
 
 

 
 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat