pondělí 16. října 2017

Srdce z kamene


Babička Eleni skrývá jedno dávné tajemství, které pohřbila na útesu ostrova Lefkada, během druhé světové války…


Máte rádi tajemství? Pak neváhejte, tahle nádherná kniha z období druhé světové války nám jich prozradí hned několik!

Rok 2013, Anglie. Mladá učitelka Anna jednoho dne zjistí, že její babička Eleni měla neobvyklé mládí. Žila na řeckém ostrově Lefkada během druhé světové války. Vnučka se za babičkou vydá, aby jí vyprávěla, co se vlastně stalo a co prožila. Eleni otevře krabičku vzpomínek s fotkami a začne vyprávět…
Psal se rok 1938, když si tři mladí přátelé užívali na Lefkadě dokonalé léto. Peter, Andreas a Eleni. Peter sem přijel z Německa se svým otcem, který zde prováděl archeologické vykopávky. Ve světě se pomalu začíná schylovat k válce, takže musí Peter odjet do své rodné země. Všichni tři si však přísahají, že se znovu setkají.
Rok 1943. Do ráje u Jónského moře dorazila válka. Andreas a Eleni se přidali k partyzánům bojujícím proti německým jednotkám. Peter se vrací na Lefkadu, ale tentokrát jako uniformovaný důstojník nepřátelské rozvědky…


Jejich těla se ale vzápětí zastavila ve vzduchu, protože se provazy s oprátkami napjaly. Kopali nohama, jako by se pokoušeli neohrabaně jít. Trhali sebou jako ryby právě chycené na udici a náměstím se začaly nést potlačované výkřiky přihlížejících. (…) Pak někdo zakřičel poslední slova inspektora Thesskudise.
„Ať žije Řecko! Smrt Němcům!“ Ten hlas se ozval znovu a ostatní se k němu přidávali, až jich křičely stovky a jejich skandování se odráželo od budov lemujících náměstí a plnilo uši inspektora Thesskudise a jeho manželky, kteří umírali na šibenici. Elenina matka sebou ještě jednou divoce zaškubala a pak už visela na provaze upevněném na vrzajícím trámu jako pytel brambor.


Tahle kniha ve mně z počátku vyvolávala rozporuplné pocity, ale druhá polovina je úplně rozehnala a já četla jedním dechem. Páni! To byl ale silný příběh! Válku nám zase přiblíží z úplně jiného úhlu. Co se v tu dobu dělo v Řecku, na ostrovech a hlavně konkrétně na Lefkadě? Ukáže nám, jak to místní chudí lidé neměli lehké a za každou sebemenší chybu platili životem.  Vše okolo popisu války je skutečné. Více je pak vysvětlené na konci knihy v poznámce autora. Do těchto hrůz války je začleněný příběh lásky a přátelství – kde každý muž stojí na jedné straně barikády. Román vám vezme dech. Eleni byla opravdu statečná
žena. Nebála se postavit protivníkovi a jít do boje za svoji vlast. Jak mnozí z nás víme, Řekové jsou hrdý národ a milují svou zemi. Proto šel Andreas s Eleni do války s obrovskou vervou a nasazením, přes všechny těžkosti, které žití v jeskyních přinášelo. Zima, hlad, špína, vši… to vše byl denní chleba všech, kteří bojovali za svou vlast. Za milované Řecko, které chtěli osvobodit od italských a německých vojsk, která je obléhala.

Nesmím opomenout grafické zpracování, je opravdu dokonalé. Krásná obálka, jak vidíte na fotografiích a hlavně musím vyzdvihnout skvělé mapy, které nám přiblíží, kde se co dělo.

Dechberoucí, poučný, napínavý, bolestný a nádherný. Takový je vojenský příběh o chlapském přátelství, hrůzách války, o veliké lásce a statečných vojácích. Takový je román Srdce z kamene.   

 

„Chtěli zůstat přáteli. Jenže pak začala válka.“

 

Moc děkuji Dobrým knihám za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.

4 komentáře:

  1. Oh, tak to jsi mě hodně navnadila. Putuje na Wishlist. V tuhle dobu bych tu knihu nedala, ale až budu mít klidnější období, jdu do ní! Děkuji za tip! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vůbec za co Chensie :-) Myslím, že se ti bude líbit a jsem ráda, že jsem navnadila :)

      Vymazat