úterý 17. října 2017

Zeleninová kuchařka - z farmy přímo na váš stůl



Tahle kuchařka je prostě bomba! Jinak to říct nedokážu, protože když mi přišla a já rozbalila balíček, začala jsem knihou listovat, měla jsem pusu dokořán a z ní vycházelo jen udivené: "Wau." Ty fotky, ta barevnost, pestrost, rozlišení pokrmů podle ročních období a hlavně - ty dobroty! No prostě jsem takovou dokonalost nečekala, opravdu! Hned jsem si vybrala pár receptů, které bych chtěla co nejdříve zkusit a které mě zaujaly na první pohled. Ale teď si už pojďme knížku představit v anotaci...
 
 
 
 
Co vlastně jíst, když nechceme konzumovat tolik masa, mléčných produktů, cukru a lepku? Vyzkoušejte nejoblíbenější a osvědčené postupy autora, který denně připravuje zdravé a výživné menu plné zeleniny, luštěnin a zdravých obilnin, jako jsou například jáhly, pohanka či quinoa. Všechny recepty jsou veganské – nepoužívají živočišné produkty, tedy ani mléko a vejce. Řada receptů je bezlepkových. Nejlepší zelenina je ta čerstvá, a tak autor knihu rozdělil do čtyř ročních období. Kniha obsahuje téměř 100 sezonních receptů, seznamuje s tradiční i zapomenutou zeleninou, jako je tuřín, vodnice, kadeřávek či černý kořen.
 
 
Když recenzuji kuchařku, vždycky z ní musím před sepsáním vyzkoušet alespoň dva recepty. Abych zjistila, jak je to s realitou a jaká prostě ty jídla jsou. Tady jsem se rozhodla pro jeden slaný chod a druhý sladký. Byl to těžký výběr, v knize je opravdu hromada dobrot, až oči přecházejí. Nakonec zvítězil CIZRNOVÝ SALÁT S ŘÍMSKÝM KMÍNEM A ČERSTVÝM KORIANDREM a jako dezert HRUŠKOVÝ KOLÁČ S MANDLEMI. Mimochodem těch koláčů, dortů a dokonce recepty na zdravé vánoční cukroví (!) je v kuchařce nepřeberné množství, ač se to z názvu knihy nezdá.
 

 
 

Hruškový koláč byl výborný, vláčný a co je důležité - byl za chvilku hotový. Posuďte z fotografií, že je stejný jako na obrázku v knize:
 


 
No a cizrnový salátek? Ten dopadl taky skvěle. Manžel mi řekl sám, že je jako z fotky v kuchařce:
 
 

Nakladatelství Smart press má své knihy opravdu propracované do nejmenšího detailu, fotografie v kuchařkách jsou autentické, jako když si je uvaříte doma a ty barvy! Nádhera.

 Kuchařka je rozdělená do několika sekcí a všechny stojí za to. Máme tu části: jaro, léto, podzim, zima, exotika a poslední jsou vybraná sezonní menu.
 
V části jaro najdete recepty jako Ovesná kulajda, Chřestový krém se špenátem a pistáciemi, Jahodový dortík s limetkovým pudinkem aj.
 
V části léto jsou například Cuketová polévka s fazolemi a mátou, Osvěžující bezová limonáda, Polentová pizza, Panna coco s malinami...
 
Podzim skrývá dobroty jako je Cizrnovo-rajčatová polévka s čerstvou bazalkou, Ukrajinský boršč, Dýňový koláč s kokosovou šlehačkou, Vícezrnný perník...
 
Zima obsahuje mňamky jako Citronový tofu cheesecake s kakaovou polevou, Špaldovo-pšeničké vánoční perníčky s chia semínky, Pařížské rohlíčky...
 
A za exotikou se skrývá například Miso polévka s rýžovými nudlemi, mořskou řasou a houbami shitake, Banánové tofumisu a spousta dalších dobrot.
 
No nezní to lákavě? Už se mi sbíhají sliny...

Takže shrnutí? Skvělé, skvělé, skvělé. Moc doporučuji a už hledám, co dalšího z knihy uvařím nebo upeču. Těším se na další novinky z dílny nakladatelství Smart Press, protože tyto knihy jsou originální, jiné - prostě výjimečné.

Moc děkuji nakladatelství SMART PRESS za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.
 

 

2 komentáře: