pondělí 5. února 2018

Ostrov svobody

Příjemná, milá jednohubka, kterou slupnete maximálně za hodinku a půl. Pokud máte rádi Kubu a Havanu, pak si tuto knihu rozhodně nesmíte nechat ujít!

Lucie přilétá z Čech na chudou Kubu. Čeká ji tu roční stáž na české ambasádě. V pravidlech práce má, že se nesmí pohybovat v určitých částech ostrova a nesmí se stýkat s místními. Žije ve čtvrti prominentních diplomatů, ale tohle přece není ta pravá Kuba! Rozhodne se tedy vydat do staré Havany a zkusit život místních. Pobavit se v barech, poklábosit s dědou, co na ulici hraje šachy, projít se k moři… To je přesně ono. Kuba je přece tak nádherná. Všechno se ale donese její šéfové a Lucka dostává první napomenutí. Snaží se držet zpět, pak ale potká okouzlujícího Guillerma a ten obrátí její život naruby. Poznává pravý kubánský život, bez peněz a přepychu a začíná se jí moc líbit…



„Podívej! Támhle se podívej!“ vykřikl Guillermo a rukou ukazoval Lucii směr. „Kde?“
„Támhle.“ Naklonil se až úplně k ní, dal jí ruku přes rameno a znovu jí ukázal směr.
„Delfín,“ vykřikla nadšením Lucie. „A támhle jsou další.“ Pak už neměla slov. Seděla a jen prožívala zvláštně šťastný pocit toho okamžiku.

zdroj
Kniha se čte velice dobře a svižně. Kapitoly jsou krátké a vy po hodince zjistíte, že už jste na konci. Mile mě překvapilo, že je román plný fotografií z Kuby. Dává to knize autentičtější ráz. Ostrov svobody je příběh k zamyšlení. Je o tom, že nepotřebujeme hmotné statky a peníze, abychom byli šťastní. Že se dá žít i jinak, než v uspěchané Evropě. Je to kniha o tom, že občas přes malichernosti nevidíme to podstatné. Krásu života a okolí. Je to příběh o srovnání vlastních priorit, a toho, jak chceme žít. Navíc ukazuje krásy tohoto úžasného ostrova, milých lidí, kteří se dokáží radovat z maličkostí.


Moc děkuji KNIHCENTRUM.CZ za recenzní výtisk.


Knihu koupíte zde.


zdroj



2 komentáře: