čtvrtek 22. března 2018

Jepice


Viděli na vlastní oči muže, kterého zaplavila tak nesmírná vlna úlevy z toho, že jeho utrpení v tomhle pekle na zemi je u konce, že jim na místě padl mrtvý k nohám.....Tisíce se jich mačkaly v prostorách určených tak nanejvýš pro pár stovek vězňů...



Seznamte se s Charlie Priestem, bývalým detektivem, který přešel na druhou stranu, na stranu práva, bývalými kolegy tak odsuzovaným činem. 
Zrovna teď sedí připoutaný k židli a po bytě mu pobíhá falešný policista a cosi hledá. Hledá jakýsi flash disk s daty, který ovšem Priest nemá a nemá nejmenší tušení, o co tady jde.
Z pout se vymaní a útočníkovi uniká, ale toto byl jen začátek. Zanedlouho se v jeho kanceláři objeví vlivný podnikatel Ellinder s dcerou Jessicou s žádostí o pomoc. Jeho syn byl nalezen brutálně zavražděn, ale u sebe měl právníkovu vizitku. Při pohledu na fotografii Priestovi tuhne krev v žilách, neboť v mladíkovi poznává onoho útočníka, díky němuž má nyní popálené a rozbolavělé obě zápěstí. O co tady jde? Práci odmítá, ale klidu mu dopřáno není. Má ještě jednu návštěvu a tím je detektiv inspektor McEwen, kterého zná ještě z doby svého působení v policejních řadách. O nic nežádá, jen o odpověď, jak moc se zná se zavražděným Ellinderem.
Navzdory všemu se Priest musí pustit do složitého rozplétání příběhu, který má začátek v hluboké minulosti. V příběhu, který začal krátce po konci druhé světové války.
Charlie Priest, sám bojující se svou nemocí, kdy jeho mozek odmítá spolupracovat a jeho vědomí si s ním krutě pohrává, se musí ponořit do krutostí páchaných na Židech a bojovat se svou bývalou ženou Dee, se kterou se nerozešel právě v dobrém. Musí se sám vyrovnávat se svým osobním životem a jeho návštěvy v Detenčním ústavu, kde je uvězněn jeho bratr, mu na klidu rozhodně nepřidá.
Jeho společníky na této cestě mu je mladá Georgia, nevinná, trochu naivní kolegyně z jeho londýnské kanceláře a neproniknutelný Okoro.
Kam až bude muset zajít a co všechno ho to bude stát při cestě za pravdou? A kdo ještě bude muset zemřít?



Bývalý právník James Hazel dobře udělal, když se rozhodl pověsit své zaměstnání na hřebík a věnovat se psaní. Rozhodně moc dobře ví, o co jde a jeho fantazie se zdá bezbřehá.
Jeho první kniha Jepice je dokonalou ukázkou thrilleru, u kterého budete muset vypnout okolní zvuky a ponořit se do čtení, aby vám něco neuniklo.
Celý příběh je protkán krátkými kapitolami z minulosti, z doby, kdy americká armáda osvobodila nešťastně známý koncentrační tábor Buchenwald. Seznámíte se s americkým vyšetřovatelem Ruckem a budete svědky jakéhosi výslechu nacistického "lékaře" Schneidera a budete trochu znechuceni, stejně jako já. Znechuceni příběhem, který už byl stokrát napsán, pokaždé z jiného úhlu, ale který je stejně zvrácený.
A pokud si myslíte, že název knihy Jepice je jen nevinnou slovní hříčkou, nemůžete se víc mýlit.




Děkuji Nakladatelství Domino za recenzní výtisk

Kniha:     Jepice
Autor:     James Hazel
Vydal:     Domino
V roce:    2018
Stran:     464




4 komentáře:

  1. Už se nemůžu dočkat, až se pustím do čtení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Po knize pokukuji a teď jsem se konečně rozhoupala a jsem odhodlaná si ji co nejdříve pořídit :) Vypadá lákavě :)

    OdpovědětVymazat