pondělí 12. března 2018

Umírající detektiv




Ač v důchodu, ležící na nemocničním lůžku, rozhodne se vyřešit dávno promlčený zločin. 
Nebude ho to nakonec stát víc, než kolik unese?




Muž, co vidí za roh...tak je přezdíván stárnoucí detektiv Lars Martin Johansson. Špičkový detektiv, jehož poklidný podzim života přeruší upoutání na lůžko. Onemocnění srdce, které ho paralyzuje a po kterém mu ochrne pravá ruka, ho rozhodí a jeho vlastní citové výlevy jej samotného překvapují. Jindy trpělivý a klidný muž je nevrlý a když jej lékařka požádá o pomoc, v první chvíli rezolutně odmítá. Ale policejní instinkty jsou přece jen silnější.
Před mnoha lety přišla ke zpovědi žena, která tvrdí, že zná vraha malé dívenky. Ale zpovědník je po smrti a lékařce nedává nevyřešený zločin spát.
Johansson se spojí s bývalým kolegou Jarnebringem, aby mu spis vyhledal. Pátrání je o to složitější, že jde o malé děvčátko, znásilněné, zavražděné, pachatel neznámý. 
Bývalý detektiv, ač sám indisponován, se do případu pouští, aby malá Yasmine nalezla klid. 
Ale dvacet pět let starý případ vyřešit nebude vůbec jednoduché. Ve spise nachází spoustu přešlapů, slepých uliček, snaží se dopátrat, jak vedl vyšetřování detektiv Hermansson a proč jako hlavního podezřelého vedl Yasminina otce.
Ale nemocné srdce starého detektiva číhá na svou příležitost. Podaří se případ dovézt do konce ve zdraví, nebo ho to bude stát to nejcennější, co má?

Skandinávský autor Persson nám předkládá další ze svých detektivních románů a ani zde nezapře své kriminalistické zkušenosti.
Umírající detektiv je velmi klidná, pohodová detektivka, ve které není sice nouze o jisté drama, ale poklidně plynoucí ze stránek. Žádné divoké honičky, jen starý příběh zcela zbytečné vraždy malého dítěte. 
Hlavní hrdina je takový milý stařík, který je svým okolím považován za legendu a na mě působil sympaticky a mile, až mi bylo líto, když jsem dočetla do konce. 
Příběh je lehce uvěřitelný, bez nepříjemných překvapení a čte se velmi snadno. Překvapením je nalezení pachatele, tam mi trochu běhal mráz po zádech, když jsem se dočetla, kdo  a proč dívku zabil. 
A kdo nemá moc rád krváky a klasické thrillery, při kterých tuhne krev v žilách, je tato knížka pro něj to pravé. 

Děkuji Nakladatelství Moba za recenzní výtisk.

Kniha:     Umírající detektiv
Autor:     Leif G.W.Persson
Vydal:    Moravská Bastei MOBA
V roce:   2018
Stran:    472

Žádné komentáře:

Okomentovat