čtvrtek 1. března 2018

Únorové přírůstky u Veru



Máme tu první březen a já vám přeji krásný a úspěšný nový měsíc. V Řecku se vždy prvního v novém měsíci přeje Kalo mina (dobrý měsíc). Takže Kalo mina všem a jdeme na přírůstky. V únoru jsem měla svátek, využila jsem toho opravdu naplno. Objednala jsem si nějaké kousky za skvělé ceny u Dobrých knih. Samozřejmě všechny ze svého seznamu "must read." No nechte to tam - Hanin kufřík za 150,- Kniha vzpomínek za 117,- V zemi Minotaura 196,- Z lásky k vám za 199,- a další. Opravdu skvělé ceny a ještě k tomu dárečky v podobě 4 nákupních poukázek. Mám tenhle obchod opravdu nejradši, bez ohledu na to, že s nimi už dlouho spolupracujeme, má prostě nejlepší ceny. Další knihy jsem koupila starší v bazárku na Databázi knih. Jen pro zajímavost: Rok v Římě za 40,- Večeře v ráji za 40,- Záblesk světla 70,- atd. Tak už se pojďme na všechny podívat...



Vyschly nám slzy

Řečtí uprchlíci v Československu

Na přelomu 40. a 50. let minulého století přišlo z Řecka do Československa přibližně dvanáct tisíc běženců stižených občanskou válkou. Mysleli si tehdy, že se jedná pouze o přechodný pobyt. Záhy se ale dočasné útočiště proměnilo v druhý domov. Bohatě ilustrovaná kniha týmu juniorních ba
datelů vedeného předními českými odborníky v oblasti dějin Řecka, Kateřinou Královou a Konstantinosem Tsivosem, analyzuje osobní výpovědi pěti desítek pamětníků tří generací. Tato vůbec první kolektivní monografie na dané téma je svým pojetím a analýzou průkopnická. V historickém úvodu a dvanácti tematických studiích se zabývá jejich postoji k okupaci či občanské válce. Na základě rozhovorů poutavě přibližuje cestu do emigrace a osudy dětí, ale také proces integrace či snahu o zachování vlastní identity. Kniha se pohybuje nejen na poli historie, ale reflektuje rovněž, jak vnímá jednotlivec sebe sama, jakou roli přisuzuje sobě a svému okolí v dějinném procesu a jak své prožitky zasazuje do širšího společenského kontextu.




Rok v Římě

„Vy se ale máte,“ říkali všichni přátelé, když se rodině Ulrichových splnilo dávné přání. Bella Italia! Dolce vita! Strávit celý rok ve Věčném městě, to je splněný sen. Jenže život v Římě přináší nejedno překvapení. Místo paláce čeká rodinu obyčejný dům s tuctem bytů, kde neteče teplá voda, nejde proud a všude leží souvislá vrstva prachu. A před sebou mají rok plný typického italského chaosu, ale také dobrosrdečnosti, ochoty pomoci, dobré nálady a nenapodobitelné italské schopnosti užívat si života plnými doušky.

Vyprávění německého novináře Stefana Ulricha o jeho pobytu v Římě zaujme množstvím postřehů, které s laskavým humorem popisují a komentují běžný život v hlavním městě Itálie.




V zemi Mínótaura

Vzpomínky předního českého přírodovědce a prvního ředitele Přírodovědeckého muzea Národního muzea Otakara Štěpánka na jeho cesty po Krétě a Peloponésu během 30. let 20. století. Čtivou formou a krásným jazykem autor zachytil nejen své zoologické výzkumy, ale i společnost a množství zajímavých zážitků z oblasti Egejského moře, jež se v posledních letech opakovaně dostává do centra světové pozornosti. Vzpomínkou na autora a erudovanou studií doplnil knihu editor Jiří Moravec, rovněž pracovník zoologického oddělení Národního muzea a vášnivý cestovatel.




Kniha vzpomínek

Jméno prvorozeného dítěte. Tvář vašeho muže. Váš věk a adresa… Co když se vám tohle všechno začne ztrácet z paměti?

Claire má fungující manželství, dvě dcery, všetečnou matku... a Alzheimera. Dříve měla i práci, kterou milovala, ale kdo by zaměstnával učitelku, která trpí ztrátou paměti? Claire se zoufale snaží zachovat
alespoň to, o co ji ještě nemoc nepřipravila, a tak si na radu terapeuta pořídí Knihu vzpomínek. Zapisuje momenty z minulosti i současnosti, protože ví, že brzy budou její řádky to jediné, co po ní manželovi a dětem zbude. Ví to, protože na stejnou nemoc zemřel její otec.

Dny tráví doma, v nedobrovolném uvěznění, protože každý odchod hrozí tím, že nenajde cestu zpátky. Postupem času přestává být bezpečno i doma: vynechávající paměť Claire znemožňuje vykonávat i ty nejběžnější, nejbanálnější činnosti. Výsledkem je nekonečná frustrace a zášť vůči blízkým, prokládaná zoufalou touhou využít každý vzácný okamžik, kdy se ještě může těšit z jasné mysli...

Román Kniha vzpomínek je neobyčejně silný příběh, smutný i povzbudivý zároveň. A Claire je literární hrdinka, která se každému čtenáři natrvalo vryje do paměti. I když ona sama paměť už téměř ztratila.



Hanin kufřík

Příběh dívky, která se nevrátila.
Vyprávění o moravské židovské dívce Haně Bradyové, která byla zavražděna v Osvětimi pro svůj židovský původ.
V knížce se střídají kapitoly o šťastném dětství Hany a Jiřího Bradyových v Novém Městě na Moravě i o jejich deportaci do Terezína a Osvětimi s kapitolami o pátrání Tokijskéh
o centra pro studium holocaustu po osudech majitelky dětského kufříku, který byl tokijskému centru zapůjčen z osvětimského muzea. Publikace je provázena fotografiemi z tokijského centra a snímky z rodinného alba přeživšího Hanina bratra Jiřího. Podle předmluvy je kniha určena učitelům základních škol, kteří ji mohou využívat při výuce dějin druhé světové války.



Z lásky k vám

Zničili byste rodinu, abyste zachránili své děti?

Kathryn je žena ředitele prestižní školy. Je dokonalým obrázkem matky a manželky, která žije spokojený a naplněný život. Život, který jí budete závidět.

Dnes ráno připraví snídani pro svou rodinu a vypere prádlo.

Dnes odpoledne zastřihne květinové záhony a upeče koláč na synův kriketový zápas.

Dnes večer si klekne před svého manžela a bude čekat na jeho soud.

Za každé porušení pravidel ji stihne trest.

Její tělo je pokryté jizvami.

Kvůli dětem nikdy nevydá ani hlásku.

Dnes v noci Kathrynina trpělivost přeteče.

Vyndá z kapsy nožík a muže, který ji šestnáct let týral, zabije.

Zítra ji čeká vězení, soud a ztráta dětí.

Ještě pořád jí závidíte?

Příběh vypráví o tom, jak Kathryn zkouší znovu vybudovat svůj život a usmířit se s dětmi, které se jí odcizily. Povznášející román o vnitřní síle, přátelství a houževnatosti lidského ducha.




Večeře v ráji

Jacques a Ellie si na francouzském pobřeží Atlantiku otevřeli restauraci s příznačným názvem Paradis - Ráj.
Když však Ellie zemřela, z Jacquesova života se vytratila veškerá radost, z vaření se stala povinnost a hosté to poznali. Po sedmi letech dospěl Paradis k bankrotu. Restaurace má jít do dražby, ale Jacquesův nejlepší přítel najde v poslední chvíli řešení - spolumajitelku Catherine.
Pochází z Ameriky, mluví roztomile francouzsky, právě přišla o manžela a chce vzkřísit bývalou slávu restaurace Paradis.
Jacquesovi se do toho moc nechce, ale nakonec pochopí, že nemá jinou možnost. Když na půdě hledá potřebné doklady, najde sešit receptů, které pro něj vymyslela Ellie.
Rozhodne se je vyzkoušet, a proto každou noc vaří jeden z nich. Pod Elliným láskyplným vedením tak znovu najde radost z přípravy jídel, a také novou lásku.


Záblesk světla

Léto roku 1990. Jones Riddell nedávno zbankrotoval a po neshodách s manželkou se rozhodli pro dočasné odloučení. Teď přivádí svého syna Trevora do Riddell House, monumentálního rodinného sídlo vypínajícího se nad rozlehlém pozemku nad Pugetovým zálivem u Seattlu, jehož výstavbě kdysi padl za oběť čarokrásný les. Jones sem přichází s jediným cílem – přesvědčit svého otce, trpícího Alzheimerovou chorobou, aby sídlo prodal.
Záhadný a trochu i strašidelný dům je plný tajemství, a tak Trevor při zkoumání tajných schodišť a podzemních katakomb narazí na ducha, který má s domem své plány – přírodě vrátit to, oč byla obrána. Chlapci však nikdo krom jeho dědečka nevěří. Jeho odvaha postavit se tváří v tvář temné minulosti svých ziskuchtivých předků se však ukáže být jedinou možností, jak celou rodinu zachránit…


Tisíc polibků

„Možná jsme jako ten třešňový květ. Jako padající hvězdy. Možná jsme se milovali příliš moc, příliš mladí a zapláli tak jasně, že musíme zaniknout. Extrémní krása, rychlá smrt.“
Jeden polibek trvá okamžik. Tisíc polibků však může vydržet na celý život.
Jeden chlapec, jedna dívka. Pouto mezi nimi je ukováno v jediném o
kamžiku a střeženo v srdci celou dekádu. Jejich pouto vydrží navždy. Nebo tomu alespoň věří.
Když se sedmnáctiletý Rune Kristiansen po dvou letech vrací z rodného Norska do ospalého městečka Blossom Grove v Georgii, kde se v dětství spřátelil s Poppy Litchfieldovou, vrtá mu hlavou pouze jediné: Proč mu dívka, která byla druhou polovinou jeho duše a která mu slíbila, že bude věrně čekat na jeho návrat, přestala před dvěma lety odpovídat na jeho dopisy a telefonáty? Poppyino mlčení zlomilo Runovi srdce. Zatrpkl a zatvrdil se. Když však odhalí pravdu, zároveň zjistí, že ještě větší bolest ho teprve čeká.



Zapomenutý pokoj

Přísně tajný projekt
Jeremy Logan je „záhadolog“ – vyšetřovatel, který se specializuje na analyzování jevů, které nemají zjevné vysvětlení. Logan se ocitne na pobřeží Newportu, na Rhode Islandu, kam ho pozval Lux, jedna z nejuznávanějších expertních skupin v Americe. Jen o pár dní dříve v sídle organizace se jeden z doktorů za
čne chovat nevypočitatelně. Skupina najme Logana, aby diskrétně vypátral, co přivedlo toho vzdělaného muže k šílenství. Vyšetřování ho dovede k nečekanému objevu. V dávno opuštěném křídle sídla najde Logan důmyslně ukrytý tajný pokoj…


Okřídlená duše

Amelia Grayová od svých devíti let vídá duchy. Aby se před nimi chránila, úzkostlivě dodržuje pravidla, která jí v dětství vštípil otec. Zvláště jedno z nich však nyní bere ze své. John Devlin, policejní detektiv, Amelii přitahuje více než kterýkoliv jiný muž v jejím životě. A to navzdory tomu, že společně vyšetřují sérii krutých vražd a že s každým soumrakem proplují závojem jeho dva duchové. Tělo mladé dívky, nalezené na hřbitově, který měla Amelia zrestaurovat, je jen prvním článkem v dlouhém řetězci matoucích stop, zapomenutých příběhů a zamlčovaných tajemství. Vodítka obsažená v náhrobní symbolice, jež Amelii zanechává vrah, ji sice dovedou blíž k odhalení pravdy, ale také ke zjištění děsivé úlohy, kterou má v celém případu sehrát ona sama. Žal a zoufalství dokáže k člověku připoutat melancholickou duši, ale i bytost naplněnou děsivou nenávistí… a ta může sahat až za hrob.


Na co Alice zapomněla

Když se Alice probere na zemi v posilovně, má na hlavě pořádnou bouli a myslí si, že je jí dvacet devět a čeká první dítě se svým superúžasným manželem Nickem. Jenomže pak se dozví, že se jí z paměti právě vymazalo deset let života a že je ve skutečnosti devětatřicetiletá neurotička, která nejraději tráví svůj volný čas v posilovně nebo na poradách školního výboru se ženami, jež kdysi nesnášela. Jak se to stalo, že se její život tak radikálně změnil? Proč ji její manžel nenávidí? Co tak hrozného provedla, že s ní její milovaná sestra skoro nemluví? A do toho si není schopná vůbec vzpomenout na svoje tři děti – ne, Alice se najednou vidí jinýma očima a ta nová žena, o které jí vyprávějí, se jí vůbec nezamlouvá. Najde způsob, aby se znovu stala tím člověkem, kterým bývala?







8 komentářů:

  1. Hm... Vecere v raji a Zapomenuty pokoj by me lakaly. A Okridlena duse je skvela! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo Sabi, potřebuju něco trošku z jiného soudku. Naposledy jsem četla duchařinu Zimní lidé začátkem listopadu a už mam absťák, takže Okřídlená duše, Zapomenutý pokoj, Záblesk světla- ty to jistí :) Ale hodně zvědavá jsem i na Hanin kufřík :-)

      Vymazat
  2. moc pekna hromadka... ja mam letos pust, tak nemam ani co fotit na blog :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo Lucy, o tom půstu mi něco povídej, kolikrát jsem si to takhle říkala, ale prostě nevydržela dýl jak měsíc :))) Ale březen, určitě nic kupovat nebudu a pak se uvidí :)))

      Vymazat
  3. Parádní hromádka. Knihu vzpomínek jsem četla během února a moc se mi líbila. A Na co Alice zapomněla čeká už přes rok na přečtení...

    OdpovědětVymazat
  4. Parádní kousky, Veru. Z této hromádky na mě čeká Alice a Kniha vzpomínek. Z lásky k vám mám taky dlouho na svém wishlistu :) Ať se pěkně čtou :)

    OdpovědětVymazat