středa 18. července 2018

Hořící měsíc


No ale tohle byla teda jízda. Já se chechtala skoro celou knihu. Jsem nadšená a unešená. Jo Watson – pro mě dosud neznámá autorka, se stává okamžitě mojí favoritkou. Píše opravdu jedinečně! Tohle byla romantická komedie jako vyšitá!

Moře, slunce, dobrodružství, exotika a pokažené líbánky. Anebo ne? Lilly opustí její snoubenec přímo před svatebním oltářem, před začátkem obřadu. Její pečlivě naplánovaný život se zhroutil během jedné vteřiny a ona netuší co dál. Když tak leží v posteli, rozplácnutá naznak, napadne jí myšlenka. Proč by neměla jet na původně plánované líbánky do Thajska? Sbalí si pár věcí a běží na letiště. To ale netuší, jak jí cesta změní, jaké dobrodružství jí čeká, co vše jí osud připraví za změny… A kdo je sakra ten potetovaný chlap co na ni naráží při každém kroku?

 

„Klídek?“ Damienův přístup mě vážně začal vytáčet. „Uvědomuješ si, že tu možná zůstaneme trčet po zbytek života? Musíme se uživit jen z darů přírody jako pralidi nebo vlčí děti. Budeš rybařit se špičatým klackem a sítěmi z lián, jako to dělali v Survivor. A taky třením pazourků rozdělávat oheň. Vsadím se, že to neumíš.“ (…) „Hlavně nečekej, že budu tkát látku z pavučin a lišejníků. A kde budeme spát? Myslíš, že dokážeš postavit dost pevnou chýši z bambusu, aby odolala tropickým bouřím? Fuj, taky ti naroste dlouhý a zasviněný plnovous a nakonec budeme útočit na sebe navzájem jako v Pánovi much. Panebože, když já vážně nechci pít vlastní čůránky!“

 
Tak tohle byla vážně jízda. Možná se opakuji, ale nemohla jsem se přestat smát. Lilly byla jako magnet na průšvihy a trapasy. Rozená smolařka se vším všudy. A těch situací, které jí život připraví, je vážně hodně. Třeba když si zapálí šaty (na sobě) nebo připluje lodním taxi na špatný - opuštěný ostrov (viz ukázka z knihy) a zjistí to samozřejmě až poté, co je loď pryč.

Lilly se časem v knize mění a my můžeme pozorovat, jak se z uhlazené ženy v kostýmku, která má naplánovaný celý život na hodiny, včetně počtu dětí a hladkých rovných vlasů bez jediné chybičky, stává Lilly s vlnitými vlasy z přímořské vlhkosti, v žabkách, která skáče z útesu do moře. Příběh nám ukáže, jak důležité jsou v životě synchronizované náhody a všechno na světě má svůj smysl. Ale především vás pobaví! A to tak, že se budete chechtat a vaše druhá polovička vám bude říkat: „Ježiši, co to proboha čteš, že se furt tak směješ?“ (ano, přesně tohle se mi stalo).

Nevím, zda je to tak skvělým překladem knihy nebo je to autorčin styl, ale prostě si mě kniha získala natolik, že jí řadím mezi své nej a já se moc těším na druhý román, který už nakladatelství XYZ brzy chystá vydat. Jedná se o pokračování série, takový spin off – kde bude popisován život Annie – Lillyiny kamarádky.

A co říct závěrem? Pokud máte rádi romantické komedie, chcete se smát, podívat se na skok do exotického Thajska a na jeho opuštěné ostrovy, milujete léto a cestování, pak si rozhodně musíte tuto (nejen) letní knihu přečíst. Na léto či dovolenou je Hořící měsíc ideální. I když to samozřejmě není podmínkou J. Můžete jí přečíst kdykoliv.

Moc děkuji Dobrým knihám  za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.





Žádné komentáře:

Okomentovat