neděle 28. října 2018

Ztichlý dům



Představte si, že jste zabili své dítě a nevíte o tom. Zůstane vám jen prázdná náruč a vědomí toho, co jste udělali. Ale nemůže být vše přece jen trochu jinak? Opravdu jste vinni?




Susan Websterová, alias Emma Cartwrightová zabila. Zabila svého novorozeného syna, ale nic si z onoho okamžiku nepamatuje. Nic, ani záblesky poznání. Cítí jen obrovskou vinu, stud a velké prázdno.
Po propuštění z vězení, kde strávila za vraždu svého syna tři roky, se vzdává svého jména Susan a mění si jej na Emmu. Začíná znovu žít, bez rodiny, bez přátel, bez dítěte. Jen s věrnou přítelkyní z vězení Cassie, spoluvězenkyní, přítelkyní, která jí pomohla ve chvílích nejtěžších. 
Její zdánlivý klid naruší obálka, adresovaná Susan a v ní fotografie malého chlapce. Chlapce, který je prý jejím mrtvým synem, ovšem na obrázku velmi živým. Kdo ji našel? Kdo prohlédl její plán, zmizet ze světa a začít znovu? Kdo jí týrá tím nejhorším možným způsobem?
Jakousi náhodou se jí v životě objeví reportér Nick, na kterého  se, po počáteční nevraživosti, obrací s důvěrou, že jí pomůže nalézt odpovědi. Souvisí se vším i zmizení soudního znalce, který nemalou měrou přispěl k jejímu odsouzení? Mnoho, mnoho otázek a tak málo odpovědí. Emma ztrácí pevnou půdu pod nohama a pouští se po trnité  a bolestné cestě, na jejímž konci jsou odpovědi a rozuzlení, jaké bere dech.
Celou knihou nás také provází příběh, který zdánlivě nemá s touto tragedií nic společného. Příběh  Jacka, Shakespeara a dalších odpadlíků společnosti, jejichž největší výhrou je ukrást pár lihovin z večerky. Spodina společnosti, která má pro strach uděláno. Jaké je spojení s Emmou a jejím příběhem?

Knižní prvotina britské autorky Jenny Blackhurst, má obrovský potenciál. Nakladatelství Domino se opět podařilo přivést na český trh něco, co zaujme všechny milovníky kvalitních thrillerů. Ztichlý dům postrádá hluchá místa, u kterých se budete nudit. Od první stránky vás umí vtáhnout do děje a nutí vás číst, abyste došli až k šokujícímu konci. Ony vsuvky, v podobě příběhu chlapců, kteří jen tak lelkují a poflakují se, má přímou souvislost s hlavním příběhem, čtěte jej pozorně, ať vám nic neunikne. 
Vše se spojí a vše začne dávat smysl zhruba od poloviny knihy, věřte mi.
V příběhu najdeme i mírný nádech humoru, jako odlehčení od témat, jak je vražda dítěte, násilí ve všech formách a manipulace s lidskou myslí, zastřenou bolestí po porodu. Já jsem tyto odbočky jen vítala, neboť mi chvílemi při čtení bylo až úzko, jak dokáže jeden člověk druhému působit taková muka a tak jej oklamat, že začne pochybovat o vlastní příčetnosti.
Takže tedy ano, Nakladatelství Domino děkuji, že jste tuto knihu vydali, byla by velká škoda o zážitek ze čtení přijít.

Děkuji Nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku.

Kniha:     Ztichlý dům
Autor:     Jenny Blackhurst
Vydal:    Domino
Stran:    376

2 komentáře:

  1. Taky jsem na knihu koukala, ale nakonec jsem si raději vybrala Jepici... :-)

    OdpovědětVymazat