čtvrtek 15. listopadu 2018

Dopis


Silný, dojemný příběh života dvou žen, který by klidně mohl být pravdivý. Nevěříte? Pojďte si se mnou přečíst Dopis

Tina je vdaná žena, ale ten, kdo domů chodí s výplatou, je pouze ona. Její manžel se poflakuje, pije a pro ránu nejde rozhodně daleko. Tina chodí ještě při práci pomáhat o sobotách do dobročinného obchodu, aby nemusela doma trávit tolik času. Snaží se být prostě doma co nejméně, abychom byli přesní. Není šťastná a přemýšlí, kdy od surového a neustále opilého manžela uteče. Ale píše se rok 1973, v tu dobu bylo žití přeci jenom trošku jiné. Jednoho dne se v dobročinném obchodě objeví starý oblek, který někdo daroval do charity. Prohledává u něj kapsy a objeví dopis. Starý, zažloutlý, zalepený, nepřečtený a hlavně neposlaný dopis. Otevře ho a přečte – to jí navždycky změní její život…

Další dějová linie knihy je rok 1939, začíná druhá světová válka a Chrissie je čerstvě zamilovaná do Billyho. Jednoho dne se však pohádají a to jim změní životy navždy. Billy se to snaží napravit a tak napíše Chrissie dopis. Je 4. září 1939 a on doufá, že dopis vše napraví a změní budoucnost. Ale to netuší, že rodinu obklopí veliká tragédie.

Ovšem my už víme, že v tragedii jedné ženy, se skrývá naděje té druhé…


Dočetla dopis a mimoděk se zachvěla. Přestože nikdy neužívala své celé jméno, byla také pokřtěna Christina a cítila okamžitou sounáležitost s touto Chrissie. Bylo to všechno tak smutné. Proč Billy ten dopis neodeslal? Co se stalo s Chrissie a jejich dítětem? Možná by mohla zkusit zjistit, kdo tito lidé byli, a doručit dopis její pravé adresátce.
 


Právě jsem román dočetla a musím říct, že je to opravdu krásný příběh. Tak krutý, bolestný, ale zároveň milý a dojemný. Je výborně napsaný, vtáhne vás do děje a nepustí, dokud nebudete na konci a číst epilog. Nikde nejsou žádná nudná či zdlouhavá místa. Děj ubíhá svižným tempem, má hloubku a jeho čtení je zážitek. Ukáže nám, jak to vypadalo, když v Anglii začínala válka, jak se obyvatelé srovnávali se zatemňováním nebo také tím, že mladí muži půjdou do války. Příběh poukazuje na problematiku domácího násilí a dokonce nás román zavede i do tzv. Magdaleniných prádelen a nastíní nám, jak to tam chodilo. Zároveň autorka upozorní v poděkování na problematiku těchto krutých míst, které nebyly jen v Irsku a ještě donedávna bohužel fungovaly.

Dopis je zkrátka výborný román. Ano, možná jsem čekala, že se minulost Chrissie rozebere víc do hloubky, ale i přesto jsem si příběh užila. Je dojemný, obsahuje staré tajemství a záhadný dopis. Tohle prostě miluju. Já jsem opravdu četla se zatajeným dechem, moc se mi román líbil a vřele ho doporučuji. A už se moc těším na autorčinu novou knihu Tajemství, o které se zmínila, že jí nedávno vyšla.

 





Moc děkuji nakladatelství Cosmopolis za recenzní výtisk.

Dopis koupíte zde.
 
 
 
 

 

 

 

2 komentáře: