pondělí 3. prosince 2018

Arabská milenka


 
Strhující drama, u kterého si uvědomíte, že v Saudské Arábii jsou tradice bohužel často silnější než láska a úcta k lidem. Hlavně k ženám a dívkám…

Osmnáctiletá Jasmína je přinucena se vdát za bohatého, o více jak čtyřicet let staršího, krutého, ropného magnáta Firuze. Má být jeho druhou manželkou, protože ta první, Mariam, ho „zradila“ tím, že mu porodila pouze dceru, místo vysněného syna. Proto chce syna po Jasmíně. Každý večer ji znásilňuje a krutě bije, aby dosáhl svého. Později už Jasmína nemá sílu se ani bránit. Pod jednou střechou spolu s Mariam zažívá peklo. Jeho první žena jí nenávidí, protože je mladá a manžel chodí každou noc už jenom k ní. Firuz si vzal Mariam, když jí bylo dvanáct let a teď, co přesáhla třicítku, si jí už nevšímá. Když k nim do domu nastoupí nový řidič Mehmet, který si mladičkou paní okamžitě zamiluje, Jasmínin život se změní. Nejdřív nechce Mehmetovi podlehnout, ale nakonec se zamiluje, plánují společnou budoucnost, i přesto, že se v Saudské Arábii trestá nevěra smrtí. Mehmet a Jasmína si vymyslí plán a pokusí se utéct do bezpečí od tyranského Firuze.


Po chvíli přišli i muži z vesnice, aby se mohli podívat, jakou prostopášnici budou kamenovat. Zahrabali ji do hlíny skoro po ramena, koukala jí jen hlava. V duchu se modlila, aby to měla za sebou co nejrychleji. První kámen hodil její otec. Trefil ji do ramene. Ucítila obrovskou bolest a vykřikla. Firuz se ohnul k zemi, vzal ze země kámen a odplivnul si.
„Ať ti Alláh odpustí,“ rozohnil se. Kámen velký jako pěst zasáhnul její pravé oko, vystříkla krev a zamlžila jí pohled. Křičela a bolestí málem omdlela. Roztřásla se hrůzou, když viděla, jak se postupně přidávají další vesničané.

 
Příběh se střídá z pohledu různých postav. Nejen Jasmíny a Mehmeta, ale také Mariam a Firuze. Román je velice dobře a čtivě napsaný, není nijak rozvláčný či zdlouhavý, jde rovnou k věci. Neustále se něco děje a čtenář ani nemá chviličku oddechu. Arabská milenka je velice akční a strhující kniha, která popisuje krutosti v Saudské Arábii, které jsou bohužel reálné. Vraždy ze cti, popravy, ukamenování, znásilnění, dohodnutá manželství, tvrdé tresty či bití. Poukazuje na problematiku utiskovaných a týraných žen v arabských zemích, kde je toto vše v mnoha domácnostech bohužel na denním pořádku.  Ženy jsou zde méně, než kus hadru na podlahu. A to i v dnešním, civilizovaném světě!

 
 
 

Arabská milenka je výborně napsané, bolestné, kruté drama, které vás vezme za srdce, protože bohužel může být klidně skutečné. Určitě vám příběh otevře oči a dá nahlédnout pod zakázanou pokličku těchto zemí, které ctí pouze islám a nic jiného. Já si velice ráda přečtu další autorčiny knihy, protože mě tato opravdu nadchla. Moc děkuji Mirce za oslovení a projevenou důvěru. Vážím si toho.

 

 
 
Moc děkuji spisovatelce knihy Mirce Manákové za recenzní výtisk.

Knihu u nás vydalo nakladatelství Naše vojsko.

Arabskou milenku koupíte zde.



Žádné komentáře:

Okomentovat