pondělí 7. ledna 2019

Chlapec, který přežil pochod smrti


 
Zápisky podávané zvláštní formou, které si psal Pavel Taussig těsně po osvobození z koncentračních táborů v Osvětimi, Mauthausenu, Melku a Gunskirchenu.





Pavlovi bylo jedenáct let, když se ocitl v Osvětimi. Jeho rodinu rozdělili a on později putoval ještě do koncentračního tábora Mauthausen, Melk a Gunskirchen. Přežil tzv. pochod smrti a své zápisky si začal psát ihned po osvobození, v nemocnici, dokud měl vše v čerstvé paměti. Trávil zde ještě nějakou dobu, než se zotavil. Sepsal všechno od života před válkou, zatčení, až po osvobození. Postupně pak Pavel doplnil text o poznámky, jaký byl jeho život po válce, jak probíhal např. Vítězný únor v roce 1948 a jak jeho život pokračoval dál.

 


Dál jsem nezaznamenal, jak mne v Osvětimi jistý lékař – esesák vybral na lékařské pokusy. Očkoval děti různými bakteriemi a jedovatými látkami, aby zjistil jejich účinky. V našem baráku omylem vybral o jedno dítě víc a to poslední poslal zpět. To jsem byl já. Ani jedno z těch dětí „pokusy“ nepřežilo. Všechny zemřely.

 


Autobiografie je doplněná ofocením mnoha stránek původního deníku, různých dokumentů vystavených v koncentračních táborech, dále je doplněná o přepis deníku, který psal od 4. května 1945 – 27. června 1945, kde si Pavel zaznamenával, co se mu každý den v rakouské nemocnici přihodilo. Převážně se jedná o soupis toho, co mu dávali jíst. A že toho byly hromady, až jsem valila oči, že vyhladovělý kluk dokáže jíst opravdu ani ne za dva, ale spíš za tři.

Co musím vyzdvihnout, je zpracování knihy. Autentické zápisky, dokumenty, fotografie a spousty dalších věcí mě moc zaujaly. Tyto dokumenty nám více přiblíží tu dobu a dají nám hlouběji nahlédnout do popisovaných okamžiků. Co mi trošku vadilo, byly vysvětlivky pod čarou, které ze čtení dost vyrušovaly. Další, co mi na knize trochu vadilo, byly zápisky z nemocnice. Zabírají skoro polovinu knihy a je v nich v podstatě jen to, co Pavel snědl. K snídani polévka, káva a dva plátky chleba s marmeládou, mlíko, k obědu bramborová kaše, omáčka, maso, salát, polévka, které snědl dva talíře… A tak dále, a tak dále. Oproti jiným knihám o holocaustu mi v této knize chybí více emocí, pocitů a popisků co za celé dny v koncentračních táborech zažili. Myslím si, že je to tím, že to vše bylo popsáno dětskýma očima, které chtěly vidět jen to dobré. A další, čím by to mohlo být, a to myslím může celá rodina Taussigových děkovat štěstěně či bohu, že byli poslání z domova do Osvětimi až těsně před koncem války. V listopadu 1944 Němci už něco tušili, a těsně před příjezdem transportu, kde byli i Taussigovi, nechali všechna krematoria a plynové komory vyhodit do vzduchu.

Ale i přesto je kniha samozřejmě přínosem pro každého čtenáře, o tom žádná. Právě proto, že je autentická a není nijak pozměněná. Naopak fotografie a to všechno okolo je výborné. Myslím, že by si ji měl přečíst každý, kdo začíná číst knihy o holocaustu, teenageři nebo třeba lidé citlivější povahy, kteří podrobnější a drastičtější knihy o holocaustu číst nemohou. Zde se dozvíte to nejdůležitější, včetně života po osvobození a později za komunismu od roku 1948.

 

 
 
Moc děkuji nakladatelství Cosmopolis za recenzní výtisk.

Chlapce, který přežil pochod smrti koupíte zde.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat