čtvrtek 3. ledna 2019

Lískový les






Pokud milujete Sirotčinec slečny Peregrinové, Alenku v říši divů či Harryho Pottera, pak se se mnou určitě musíte podívat do Lískového lesa. A dávejte pozor, abyste se neztratili, raději si sypejte drobečky, ať najdete cestu zpět!

Sedmnáctiletá Alice žije se svou matkou tak trochu kočovný život. Neustále se jim lepí smůla na paty a ony se stěhují z místa na místo. Jakoby někomu unikaly? Když se na pár měsíců konečně usadí v New Yorku, dostanou zprávu, že Aliciina babička, spisovatelka tajemných pohádek, zemřela na svém pozemku, který se jmenuje Lískový les. Alice ji však viděla naposledy, když byla hodně malinká, matka o ní nechtěla nikdy ani mluvit. Jednoho dne je Aliciina maminka za záhadných okolností unesena. Když Alice s pomocí kamaráda Finche zjistí, že jí uneslo cosi tajemného, nadpřirozeného a mohlo by být ze světa babiččiných pohádek, rozhodne se jet do Lískového lesa, aby přišla všemu na kloub. Jediný vzkaz, který jí matka však nechala, byl: „Drž se od Lískového lesa co nejdál.“ Proč? Co skrývá toto tajemné místo?


 



Trvalo mi asi minutu, než jsem si uvědomila, odkud ji znám. Tak se přeci jmenoval jeden z příběhů ve Vnitrozemí. „To jakože vypadá jako ona?“
„Ne, to je ona. Ta holka je Dvakrát zabitá Katherine.“ Pohlédl na mě se zcela vážným výrazem, ze kterého jsem pochopila, že tady přestává veškerá legrace.
„Finchi, co to plácáš? Tohle je New York, a ne nějaká země za devatero horami. Vypadá jako každá druhá holka…“ (…) „Tohle říkáš jen proto, že si to nečetla. Koukni na tu jizvu a vlasy a… a hlavně na to, co drží.“ (…)
„To je ptačí klec. Je to něco jako její atribut, kterej s sebou pořád nosí. Je to tady, Alice. Tohle je Vnitrozemí.“

 

Dámy a pánové, tohle je fakt jedinečná pohádka, nebo fantasy, chcete-li. Námět je zajímavý, zvláštní, originální. Příběh je plný knih, tajemna, děsů a kouzel. Chvílemi mi opravdu něčím připomínal Sirotčinec slečny Peregrinové a také Alenku v říši divů. Lískový les mě pohltil a bavil od první do poslední stránky. Bytosti z Vnitrozemí jsou hodné i zlé, najdete zde princezny, krále, ale i ježibaby, přízraky a spousty dalších stvoření, o kterých jste dosud neměli ani ponětí.

Lískový les skrývá děsivá dobrodružství, která si vás tak získají, že se možná nebudete chtít vrátit zpět!

 

Moc děkuji KNIHÁM DOBROVSKÝ za recenzní výtisk.

Lískový les vyšel v Edici KNIHY OMEGA.

Román koupíte zde.
 
 
 

4 komentáře: