pátek 22. února 2019

Podivná holka


Jako jediná z rodiny přežila devastující požár, při které přišli o život všichni členové rodiny. Zůstala sama, jen v pěstounské péči. Je tak nevinná, jak se zdá, nebo za dalšími úmrtími se skrývá její zvrácenost?

Kdo četl autorčinu první knihu Ztichlý dům, ví naprosto jasně, do čeho jde.
Ovšem zde Jenny Blackhurst zakomponovala ještě něco navíc. Místy až téměř hororový snímek, kdy dívka stojí naprosto nehnutě, zatímco se na její spolužačku řítí auto, nahání hrůzu. Je možné, že by pouhou myšlenkou dokázala někomu přivodit smrt?
Tato kniha má hlavní hrdinky dvě. První je Ellie, dívka, která přišla o svou rodinu při požáru a psycholožka Imogen, mírně naivní, ale jdoucí si za svým. Obě měly od počátku mé sympatie, ale můj pohled na Ellie se celou knížku vyvíjel, od pochopení, úžas, nenávist, až po lítost.
Nemá to jednoduché, říkala jsem si. V cizím městě, cizí škole, cizí rodině. Co na tom, že náhradní pěstouni se opravdu snaží a její nevlastní sestra nad ní drží ochrannou ruku. Problémy jí způsobují spolužačky ve škole a Ellie se brání po svém. Zpočátku mlčením, posléze tichou, až hrůzyplnou řečí, kterou zaslechne jen ten, komu je opravdu určena.
Autorčin styl je geniální. Dlouho si dovolí vás vodit za nos, přivede vás na myšlenku, že vlastně všechno je zcela jisté a dané. A na konci vás rozseká naprosto odlišným vysvětlením, že se nestačíte divit. Kdo je vlastně doopravdy Ellie?


Už Ztichlý dům dával tušit, že autorčiny knihy budou výborné. Podivná holka je ještě o malý stupínek výše. Jedenáctiletá dívka, která má za sebou obrovskou tragédii, ale cosi zlověstného se v ní skrývá. Je nevinná, nebo není? Místy až hororový příběh nás umí upoutat a opravdu i mě cosi nutilo číst a číst, protože jsem si neuměla představit, že knížku odložím a bude mi neustále rezonovat v hlavě. I s touto recenzí jsem si malinko dala na čas, neboť knihu řadím k těm, které musím trochu vydýchat. Strávit a najít slova, jakými bych ji mohla popsat. A přesto se nedá říct nic moc jiného, než ano! Toto je psychothriller a má vše, co bych jako věrný čtenář tohoto žánru, od něj mohla očekávat. 
Spousta nejasností se střídá s vysvětleními, ale stále nevíte, stále tápete. Kdo je tady ten zlý a kdo dobrák? Kdo je oběť?
Autorka se vyšplhala na můj pomyslný žebříček ještě výše a pevně doufám, že toto nebyla její poslední kniha, kterou nám Nakladatelství Domino předložilo.

Děkuji za recenzní lahůdku Nakladatelství Domino.

Kniha:    Podivná holka
Autor:    Jenny Blackhurts
Vydal:    Domino
V roce:   2019
Stran:     408

1 komentář: