úterý 19. února 2019

Tajemství Abigale Hall


Výjimečný thriller s prvky hororu odehrávající se po druhé světové válce si mě opravdu získal od prvních stránek…

Londýn 1947. Rozbombardované město se stále vzpamatovává z války. Dvě osiřelé sestry, které během ní přišly o oba rodiče skončí u přísné tety Bess. Obě se snaží se ztrátou vyrovnat po svém, mimo jiné chodí také pracovat, aby tetě přispěly na domácnost. Později je ale teta prodá a proti jejich vůli je odvezou do Walesu, kde mají pracovat pro záhadného pana Brownawella v sídle s názvem Thornecraft, kde se nachází tajemná Abigalina síň. To nejhorší je však teprve čeká. Hospodyně, paní Pollardová, která se v domě o vše stará, je na ně zlá a přísná. Starší Eliza tuší, že zde není něco v pořádku. Stále vídá stíny a ve městě dokonce slýchává, že se o panství povídá něco hrozného. Ztratilo se tam mnoho děvčat. Když Eliza objeví knihu potřísněnou krví, hrůzné fotografie a portréty záhadné ženy, začne pomalu rozplétat klubko tajemství. Mezitím se mladší, dvanáctiletá Rebeka, dostává víc a víc do vlivu paní Pollardové, divně se chová, navíc ta její nemoc… Eliza musí jednat rychle…

 


Když se vrátila, v Thornecroftu vládla strašidelná atmosféra. Tohle sídlo bylo teď víc, než jen opuštěný starý dům, bylo plné truchlících obětí, vyprávějících svůj bolestný příběh. Usadila se v kuchyni, kde párala staré šaty, a každá rána, kterou slyšela, každé zaskřípání podlahových prken vnímala jako ozvěnu Victoriiny paměti. Pokoušela se sama sebe přesvědčit o tom, že měla Ruth pravdu. Ty historky byly blbosti. Ty dívky přece nemohly jen tak mizet, aniž by je někdo hledal.

 



Dvě osiřelé dívky a hrozivé tajemství panského sídla. Tedy, tohle bylo vážně dobré. Kniha mě chytla hned od první stránky a já jsem hltala každou řádku. Tajemství Abigale Hall je mystický, záhadný příběh, který ve mně probudil zvědavost. Potřebovala jsem vědět, co se to v tom tajemném sídle vlastně děje a kdo, nebo co, za tím vším je. Proč se ztrácejí dívky a objevují se všude možně mrtvá zvířata? Proč Eliza blázní a vidí všude stíny a slyší hlasy? Jak to tedy bylo s historií panství a co se dělo za jeho zdmi celá desetiletí?

Čtení jsem si moc užila a opravdu bych takový závěr absolutně nečekala. Děj vás vtáhne do těch ponurých chodeb sídla Thornecroft, a vy budete mít husí kůži, protože tam budete s Elizou a luštit tu záhadu společně s ní.

Román je napínavý, ponurý a má takovou tu atmosféru starého opuštěného panství. Děsivé, strašidelné, dobrodružné, tajemné, prostě skvělé!


 

Moc děkuji Euromedia Group za recenzní výtisk.

Kniha vyšla v nakladatelství Brána.

Tajemství Abigale Hall koupíte zde.



 

2 komentáře:

  1. Tak toto znie veľmi dobre! :) Ďakujem za tip, takéto knihy zbožňujem :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat