pondělí 6. května 2019

Naivní manželka

Oběť justičního omylu, zlovůle policie, nebo chladnokrevný vrah? 

Amy Lloyd nám předkládá příběh plný polopravd, touhy po lásce, odpuštění, vraždě mladých dívek a nekončících překvapení.
Začněme od začátku. Dennis je usvědčený vrah, čekající na trest smrti ve floridské věznici. Sam je plachá, naivní dívka, toužící po lásce, někomu patřit, někoho milovat.
Dennis má spousty příznivců, diskutujících na fórech, jak už to u odsouzených vrahů bývá. Tisíce lidí, věřící v jeho nevinu, se snaží zrušit jeho trest smrti a jednou z nich se stává i Sam,  lačnící po troše porozumění. No prosím, proti gustu...vybrala si příběh mladíka, který je odsouzen za několikanásobnou vraždu mladých dívek, jejichž těla se nikdy nenašla. Začne si s Dennisem dopisovat a brzy se do sebe zamilují. Sam opouští vše, co doposud znala a odjíždí na Floridu, kde se setkává s Carrie, reportérkou, točící o Dennisovi dokument.
První setkání s milovaným Dennisem probíhá rozpačitě, ale záhy oba zjišťují, že bez sebe nechtějí být a ve vězení se vezmou. 
Pro nedostatek důkazů a díky dobrým právníkům je Dennis opravdu propuštěn a zproštěn obvinění a začínají se Sam nový život, ovšem ve městě, ve kterém Dennis vyrůstal a byl vzat do vazby. Do elého příběhu vstupuje dávná kamarádka z dětství Lindsay a kolem Sam se začíná stavět hradba lží, přes kterou se musí dostat, aby pochopila pravdu. Najednou si není příliš jistá manželovou nevinou, ale nedokáže přijít na to, proč se chová tak podivně a co ho vlastně s Lindsay spojuje. Začíná hra na kočku a na myš, lži se vrství jedna na druhou, do hry vstupuje i Howard, syn policejního náčelníka a vše začíná dávat smysl.
Opravdu je její muž pouze obětním beránkem, nebo s vraždami dívek má společného víc, než doposud řekl....?


Naivní manželka je thrillerem, který by klidně mohl být o polovinu tenčí a přesto by to stačilo. Děj vůbec není špatný, ba naopak, nepostrádá nic, co u dobré knihy čekám. Ale je příšerně zdlouhavý, zbytečné tanečky, zbytečné věty, zbytečnosti, které v knize vůbec být nemusely a nechyběly by mi.
Přesto zavřu jedno oko a musím uznat, že to bylo docela čtivé. trochu toho napětí jsem zde našla, staré tajemství, obestírající život hlavního protagonisty, to vše dalo dohromady příjemné čtení.
Hlavní roli zde má Sam, zakřiknutá, se sebevědomím na nule, která mi zpočátku lezla na nervy svou ufňukaností a naivitou. Ne, určitě bych si nikdy nechtěla vzít odsouzeného vraha, i kdybych stokrát pochybovala o jeho vině. Ale Sam tak moc toužila se trochu zviditelnit, být pro jednou středem pozornosti, tak moc toužila po lásce, že tomu obětovala vše, navzdory rodině, která ji od toho zrazovala.
Na závěr se z ní vyklubala docela vypočítavá, chladnokrevná žena, bránící svůj život, své sny, ale můj dojem na ni to příliš nezměnilo.
Naivní manželka se rozhodně nemlže řadit mezi špičku mezi thrillery, ale nelituji, že jsem si ji přečetla. A milovníkům záhad a nevyřešených vražd ji mohu jen doporučit.


Za recenzní výtisk děkuji Knihám Dobrovský.
Kniha vyšla v edici Omega.

Kniha:     Naivní manželka
Autor:     Amy Lloyd
Vydal:    Omega
V roce:    2019
Stran:     392

Žádné komentáře:

Okomentovat