úterý 21. května 2019

Otec musí zemřít

Italský bestseler, který je těžký nejen svou vahou, ale i obsahem. Nevěříte....?

Ještě nikdy jsem nečetla nic italského, to musím zmínit hned na začátku. Ke knize jsem přistupovala trochu s respektem, neboť počet stran, je jich 530, mě malinko odradil hned na začátku, přestože mám tlusté knížky ráda. A pak už jen následovala spanilá jízda italskými ulicemi, lesy, zákoutími a já byla ztracená. Chvílemi až doslova.
Otec musí zemřít má trochu zavádějící název. Nejde o otce v pravém smyslu slova, ale o zločince, který chce, aby mu unesený chlapec tak říkal. Tím malým chlapcem se kdysi stal devítiletý Dante, kterému se po letech ze zajetí podaří uprchnout. Ovšem, věznění na něm zanechá vážné důsledky. A přestože má hlavu na správném místě a mozek mu jede na sto procent, trauma z dětství se na něm projevuje těžkou klaustrofobií a nedůvěrou ve své okolí. Jeho bystrý mozek bývá využíván při profilování malých dětí, zda byly zneužity a podobně. V tom je opravdu výborný. A proto se není co divit, že je přivolán k vyšetřování uneseného chlapce, jehož matka byla nalezena na mýtině s useknutou hlavou. Jako tzv parťáka dostane Colombu. Ženu, policistku, zbavenou své funkce pro její momentální indispozici. Má za sebou trauma, pro ni přezdívané Katastrofa, ze kterého se jen těžko vzpamatovává a její nevole k okolnímu světu je velmi podobná tomu, co prožívá Dante. 
Oba se s velkým zdráháním pouští do pátrání po malém chlapci a hned na počátku naráží na velkou podobnost s Dantovým starým únosem. Ve hře je stará, dřevěná píšťalka a Danteho pracně budovaná slupka lhostejnosti dostává první trhliny. Zdá se, že Otec je zpět a připraven zničit život dalšímu chlapci, další rodině. 

Otec musí zemřít se v Itálii vyhoupnul na první příčky tohoto žánru a já plně rozumím tomu proč. Nenechte se odradit počtem stran, od prvních slov, od prvních stránek jste okamžitě vtaženi do krutého, lstivého, zvráceného děje, až na konci vydechnete se slovy - páni! Pravda, byly chvilky, kdy jsem se mírně ztrácela v postavách, neboť zpočátku jsou v knize jakési vsuvky, které zdánlivě nedávají smysl. Ale jsou důležité, jen je zapotřebí to překonat a trochu se soustředit.
Hlavní postavy jsou ztvárněny dokonale. Colomba se svou prořízlou pusou, která pro vulgarismus rozhodně nejde daleko a proto moc příznivců nemá. Dante je jako ustrašený kluk, který se svým trumatem bojuje ze všech sil.
Samotný děj má ten správný náboj, spád, který od dobrého thrilleru očekávám. 
Přestože kniha neměla a nemá žádnou masivní reklamu, malou, stříbrnou nálepku by si za mě jistě zasloužila.  

Za recenzní výtisk děkuji Knihcentru.

Kniha:     Otec musí zemřít
Autor:     Sandrine Dazieri
Vydal:    Nakladatelství Plus
V roce:   2019
Stran:    536

Žádné komentáře:

Okomentovat