pátek 17. května 2019

Pod rozpáleným sluncem


Spletité příběhy tří žen z horké Afriky, plné emocí, bolestí a ztrát…

Tento příběh, odehrávající se převážně v Keni, popisuje život Masajky Simi, americké antropoložky Leony a těhotné, úzkostlivé Jane.

Leona žije přímo v masajské vesnici poblíž Naroku. Neplánovaně otěhotní a porodí přímo ve vesnici, za pomoci Masajek, zdravou holčičku. K dceři však nic necítí a chce se jí vzdát. Poprosí svojí nejlepší přítelkyni Simi, která je neplodná, zda by její dceru nevychovávala. Žena souhlasí, holčičku pojmenuje Adia, adoptuje jí, aby to v komunitě bylo oficiální, a ona tím přestane být podřadnou neplodnou ženou, ale matkou. Což je u Masajů pro ženu to nejdůležitější poslání.

Těhotná Jane je ženou diplomata, který neustále cestuje. Jednou je poslán služebně do Libérie, a později po narození dcery Grace, do Keni. Grace se stane nejlepší kamarádkou Adii a spolu se dívky jednoho dne vydají hledat neznámého Adiina otce...


Místo toho Simi spatřila, jak Leona táhne její dítě – její dítě – z chýše, kde probíhala obřízka. Obličej Leony, většinou bez výrazu, byl temný jako mraky, jako nejtemnější období dešťů. Oči měla skelné – oči prokletých žen – a pohled, který upírala na Adiu, byl jako plameny. Její angličtina byla v tu chvíli příliš rychlá, drsná a zlostná na to, aby jí Simi dobře rozuměla. Ale její záměr byl zřejmý. Chtěla Adiu odvézt pryč.
Simi instinktivně, stejně jako jiné matky, chytla Adiu za ruku a táhla ji zpátky od propasti. Adia ji volala jménem „Yeyo! Mami!“ a natahovala k ní ruku.

 


Nejdříve bych chtěla zmínit, že jsem se zpočátku ztrácela ve jménech. Je jich v knize tolik, až jsem kolikrát četla a zjišťovala, že netuším, která bije. Později už to bylo lepší. Atmosféra v knize je však jedinečná. Přečetla jsem pár stránek a náhle jsem se ocitla v horké, vyprahlé Keni, mezi Masaji, u vyschlého jezera, se všudypřítomnými velikými baobaby. Proto mě děj vtáhl do sebe. Ten popis prostředí je fascinující, já jsem rázem byla v Africe s Leou a Simi a prožívala všechno s nimi.

Pod rozpáleným sluncem je román plný nečekaných zápletek, přehodnocování vlastních priorit, prozření, životních útrap, smrti, lásky a mezilidských vztahů. Popisuje jiné kultury, zaběhlé tradice Masajů a spousty dalších věcí z života v Keni. Je to příběh o hledání domova, který vás dojme, zasáhne. Ale také si z něj každý může leccos vzít…

 

Moc děkuji nakladatelství METAFORA za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat