čtvrtek 6. června 2019

Zlatý dům


Rodinná sága volně inspirovaná osudy Rothschildů, kde peníze neznají hranice, a zásady rodiny jsou vždy na prvním místě.

Goldbaumovi jsou nejvlivnější a nejbohatší židovská rodina své doby. Rozvětvené příbuzenstvo žije v Anglii, Francii, Švýcarsku, Německu a Rakousku. Mladá Greta žije ve Vídni se svou rodinou a je náhle provdána za londýnského bratrance Alberta, kterého nikdy neviděla. Musí se odstěhovat ze své rodné země a zvyknout si v Anglii, kde nikoho nezná. Píše se rok 1912 a Goldbaumovi zvažují založení nové pobočky jejich firmy v Americe. Politická situace v Evropě však pomalu a nenápadně dává vědět, že se schyluje k válce, která později k bolesti všech, jednotlivé rodinné větve Goldbaumů postaví na opačné strany barikády.

Má Greta zůstat v Anglii s novou rodinou nebo se vrátit k otci a matce do Rakousko-Uherska? Zamiluje se do Alberta nebo ho bude nenávidět? Jak skončí celá rodina po válce?


V Gretině obývacím pokoji se hromadily zahradnické knihy, které nečetla. Instinktivně cítila, že její zahrada musí doplňovat nový dům, ale to bylo poměrně těžké, protože jeho podobu musel odsouhlasit Albert, a je těžké se s někým na čemkoli dohodnout, když s vámi nemluví. Na druhou stranu Greta uvažovala, jestli to nemůže proměnit ve svou výhodu. V tichosti do plánů zapracuje svá přání a pak je předloží Albertovi, který je nejspíš rychle a bez protestů schválí, aby se vyhnul hovoru s ní.
Myslela si, že Albert postrádá smysl pro humor, ale potom zjistila, že se směje, jen ne ve chvílích, kdy se směje ona.
 
 

Zlatý dům je opravdu mistrně napsaná rodinná sága, s dokonale popsanými historickými fakty. V příběhu narazíte například na informaci, že se právě potopil Titanic a jak to vnímali lidé zvenčí. Román ale hlavně popisuje první světovou válku, jak rozdělila rodiny a jak vyvolala v Gretě rozpolcenost, strach a bolest. Nejprve se však Greta musela vyrovnávat s novým životem v cizí zemi, v cizí rodině, která by jí měla být vlastní.

Zlatý dům je krásný příběh o hledání sama sebe, o rodině, vztazích, lásce, ale také bolesti, utrpení a ztrátách. Pokud máte rádi společenské romány s osudy všech členů rodiny, pak je Zlatý dům přesně pro vás. Neváhejte, protože je opravdu velmi dobře napsaný a mně nejednou při čtení ukápla slza.




Moc děkuji nakladatelství BETA za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.





 

Žádné komentáře:

Okomentovat