pondělí 29. července 2019

Cesta na sever



Anna, Chloe a Lily. Matka a dvě dcery. Jeden obytný karavan. A dlouhá okružní jízda napříč Skandinávií. No nezní to jako skvělá zábava?


Sedmnáctiletá Chloe hledá kluka, který jí konečně bude milovat, a budou spolu šťastní. Nejenom ji využívat jako všichni ostatní. Její mladší sestře Lily je dvanáct. Má svérázný smysl pro humor, je chytrá a nemá moc ráda lidi.

Sedmatřicetiletá Anna je jejich maminka, je samoživitelka a má hromady dluhů, které nestíhá splácet, i přesto, že celé dny tráví v práci. S holkami se v podstatě nevidí a ona zjišťuje, že život jí utíká před očima. Jednoho dne však dostane výpověď a ona neví, co si počít. Když ale obdrží vysoké odstupné, myslí, že jsou její dluhy vyřešené. Ona se ale místo toho rozhodne, že si půjčí karavan, naloží dcery a vydají se na okružní jízdu po Skandinávii. Během cesty se konečně poznávají navzájem a zjišťují o sobě věci, které nikdy netušily…


Začalo to špatně, ke snídani už nebyly cereálie, došly zásoby, které jsme měly s sebou, a tak jsem musela jíst tenoučké hnědé sušenky s marmeládou. Máma říká, že tady je všechno dražší, proto je potřeba dávat si pozor a nejíst tak rychle, ale já jsem ve vývoji a nehodlám se uskrovňovat, tlustý do tenkejch nenacpeš!
Pak jsme musely navštívit prádelnu a vyprat jednu pračku, to trvalo příšerně dlouho, vážně nevidím důvod, proč prát oblečení, když si ho pak vezmeme na sebe, a tím pádem ho stejně znovu ušpiníme. Logika je ohrožený druh, o tom žádná.“
                                                                                                                                   Lily

 


Cesta na sever je báječný román pro ženy, u kterého se také zasmějete. Lilyin svérázný dětský humor jsem si zamilovala. Je tak bezprostřední, chytrá a všechno řekne na plnou pusu. S ničím se prostě nemaže. Úžasně jsem se u knihy odreagovala a přišla na veselé myšlenky.


 
I přesto, že skrývá vážné, bolestné téma, je příběh psaný tak čtivě a lehce, že si užijete každou stránku. S Annou, Lily a Chloe uvidíte polární záři, přes cestu vám přeběhnou losi a dokonce uvidíte i velryby. Budete poznávat různé skandinávské země a projedete je s nimi křížem krážem. Cesta na sever je román o lásce, rodině a cestování, doprovázený vtipným Lilyiným komentářem. Tenhle severský road trip si prostě nemůžete nechat ujít!

 

 
Moc děkuji nakladatelství COSMOPOLIS za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.
 
 

 

2 komentáře:

  1. Spíš to zní jako něco, co bych jednoho krásného dne sama ráda podnikla. Cesta karavanem napříč světem. ^^

    OdpovědětVymazat