úterý 16. července 2019

Spánek

Neúmyslně zavinila smrt svého kolegy. Od té doby nenachází vytoužený klid a lidé kolem ní umírají dál...

C.L.Taylor se vyznačuje neuvěřitelnou čtivostí. Do svých knih vás vtáhne od první stránky vy prostě musíte číst dál a dál, abyste věděli. Ani u Spánku tomu není jinak, i když ani tato kniha nepřekonala její knihu Lež, která je mou nejoblíbenější.
Když se Anna vrací z teambuildingu se svými kolegy, mírně přecení své síly. Je podrážděná a nervózní a vjede do cesty náklaďáku, který zaviní tragédii, která ji připraví o klidný spánek. Po probuzení v nemocnici musí čelit vážnému obvinění, že zavinila smrt svého kolegy a další zranila a i když za to není postavena před soud, trýznivé výčitky svědomí ji sužují i po návratu domů. Z práce dává výpověď, její vztah se hroutí, její spánek je víc než neklidný. Rozhodne se odstěhovat do Skotska, na malý ostrůvek Rum, kde touží najít zapomnění a klid.
Po příjezdu sedmi ubytovaných se začíná zdát, že i samotné Anně kdosi usiluje o život. Každý z těch sedmi hostů má svá tajemství, která nemají být prozrazena. Přichází bouře, která je všechny uvězní v hotelu a Anně začíná jít o život.


Od samého začátku jsem tipovala někoho úplně jiného, kdo Anně usiloval o život. To je kouzlo autorčiných knih, vede nás uličkami, aby nás na konci zavedla do jedné ze slepých. Na druhou stranu umí stvořit hlavní hrdinku, která dokonale umí lézt na nervy. Ano, Anna si prošla traumatem, ale pálit za sebou mosty, odehnat od sebe člověka, který jí chce stát po boku do konce života a stojí při ní ve chvílích těžkých, to dokáže asi jen slaboch. A tím pro mě Anna byla. Neumí se podívat svému činu pevně do očí a říct - je mi to líto, ale nezavinila jsem to. Místo toho utíká a nenajde klid. 
Britská autorka C.L.Taylor opět dokázala, proč její knihy patří na špici psychologických thrillerů. V každé ze svých knih přijde s něčím neotřelým, novým, co ještě nebylo napsáno a to je na trhu thrillerů opravdu jako závan čerstvého vzduchu. Na nic si nehraje, nekopíruje, jen poklidně navádí čtenáře číst dál.


Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Domino.

Kniha:    Spánek
Autor:     C.L.Taylor
Vydal:    Domino
V roce:   2019
Stran:    312

2 komentáře:

  1. Tuhle autorku všichni tak strašně vychvalují - nevím, možná proto, že se z ní stal takový fenomén, nebo proto, že mě prostě ten žánr moc neláká, nejsem úplně ve stavu, že bych si její knížky chtěla bezprostředně přečíst. Ale je dobré vědět, že jsou dobré, co kdyby mi jednou přistály v klíně. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavá knížka. Určitě si ji přečtu. Díky za tip. Zrovna nemám nic rozečteného, tak se mi to hodí. Navíc se to hodí, protože jsme si k Vánocům koupili nové matrace zde a od té doby se nám spí mnohem líp, tak si i o spánku ráda něco přečtu :-) .

    OdpovědětVymazat