středa 14. srpna 2019

Léon a Louise



Jsou mladí a mají se rádi, ale válka je rozdělí právě během jejich setkání a poznávání…

Léon a Louise se potkávají na francouzském venkově, kde oba dostali práci. V Evropě totiž právě propuká první světová válka, ale na vesnici to naštěstí ještě není znát. Tito dva mladí lidé se během dní poznávají a zjišťují, že si jsou souzeni. Ale v tom doslova mezi ně padne bomba, oba si víc než deset let myslí, že ten druhý při náletu zahynul. Později se však nečekaně potkávají v Paříži a zjišťují, že bez sebe nemohou být, i přesto, že má už Léon rodinu. Za pár let také okolnosti ovlivňuje nástup druhé světové války a Němci okupovaná Paříž…


Léon nevěděl, jak dlouho spal, než ho probudily hlasy. Slyšel je oknem, které nechal otevřené, protože noc byla tak teplá. Hlasy byly doprovázeny zvláštním zápachem, směsicí pachů, které Léon nedokázal k ničemu přiřadit. Vstal a podíval se na koleje – stál tam nekonečný nákladní vlak s vagóny se zbožím a se zvířaty, a od jednoho vagónu ke druhému chodil starý Barthélemy a jeho Josianne. Léon běžel bosý a jen v kalhotách po schodech dolů.
Vlak byl tak dlouhý, že zdánlivě neměl začátek ani konec. Některé vagóny byly zavřené, jiné otevřené, ze všech proudil odporný zápach hniloby a exkrementů, a taky hlasy mužů, kteří naříkali a prosili o vodu.

 


Příběh nám čtenářům vypráví Léonův vnuk. Občas přeskakuje do různých časových linií, nesouvisle za sebou, ale je to docela přehledné a čtenář vlastně ani vůbec netápe nad tím, kde se nachází. Vypráví nejen o lásce dvou mladých srdcí, to je spíše na pozadí příběhu, ale o životě Léona a Louise, který prožívali každý zvlášť. Tento román je jejich životní příběh a ukazuje nám, jak hluboká a osudová může láska být. Protože ač se neviděli desítky let, poté si psali jen dopisy, dokázali se stále milovat. Zjistili, že byli vlastně spřízněné duše, kterým nepřál osud.

Léon a Louise je hluboký příběh, ale psaný s neuvěřitelnou lehkostí. Až takovou lehkostí, že jsem měla pocit, že mi v něm něco chybí. Nepřišel mi ničím výjimečný, ale přesto je krásný. Když však dočtete a zamyslíte se nad tím vším, tak jako já: tou dlouhou dobou, kterou jejich láska přežila, obě světové války, chudobu, letecké útoky, manželství a hromady dalších úskalí… tak možná změníte názor. Je to opravdu krásný příběh a klidně by mohl být skutečný…

 

Moc děkuji nakladatelství BETA za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.
 
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat