pátek 11. října 2019

Smrtící bílá

Cormoran Strike je zpět a v plné síle. Spolu se svou parťačkou Robin se pouští do pátrání po mrtvém chlapci, jehož smrt ohlásil schizofrenní člověk. Je to pravda, nebo jen výplod fantazie jednoho nemocného muže?

V poslední knize Roberta Galbraitha Volání kukačky šlo detektivovi a jeho asistence doslova o život. Oba za svou píli, kterou věnovali pátrání po mrtvé ženě, málem zaplatili životem. Na základě zkušenosti vyhodil Cormoran Robin  z práce a vrhl se do víru popíjení, sebelítosti a lízání si ran.
Ale nyní se Cormoran vrací zpět do víru vyšetřování – a Smrtící bílá je příběhem vysokých mocností, to v prvé řadě. Když do kanceláře vtrhne schizofrenní mladík a tvrdí, že před lety viděl vraždu dítěte, Cormoran by to raději měl nechat být. Ale to rozhodně není v jeho povaze, kolotoč pátrání, které sahá do vysokých politických míst, se rozjíždí na plné obrátky. Zdá se, že detektiv má před sebou dva případy, které něco spojuje, jen najít co. Vrací se i jeho věrná asistentka Robin, která v minulém dílu málem přišla o život, ale ani to jí nevzalo nadšení a radost z práce s tímto nerudným soukromým očkem.
Sérii s Cormoranem Strikem vydává autor Robert Galbraith, ale není tajemstvím, že je to pouze pseudonym Joanne Rowling, která si tímto trochu odpočívá od psaní příběhů Harryho Pottera. A musím uznat, že volba to byla skvělá, neboť všechny díly jsou napsány nesmírně poutavě a mají miliony nadšených čtenářů po celém světě.

Pokračování recenze na stránkách Magazínu Dobré knihy.

1 komentář:

  1. Právě jsem knihu dočetla a moc se mi líbila. Jakožto i celá serie s Cormoranem a Robin.
    Mimochodem Volání Kukačky není poslední kniha R. G. Tou byla Ve službách zla a před ní ještě vyšel Hedvábník.
    Na obě mám na blogu recenze.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat