úterý 8. října 2019

Tiché zlo

Je hluchý, ale o to víc si pamatuje tváře. A to se mu může zachránit život...

Caleb Zelic je hluchý, ale skvěle odezírá ze rtů. Když mu dorazí sms od jeho starého přítele, na nic nečeká a jede k němu domů. Pozdě, jeho nejlepší přítel z dětství je brutálně zavražděn a jedinou stopou je jméno Scott, které na něj křičí z přítelovy sms.
V pátrání po pachateli tohoto hrůzného činu, je mu nápomocna bývalá policistka Frankie, která bojuje se svou závislostí na alkoholu a která je rozhodně svá. Nemůže být nesourodější dvojice, to se musí uznat. 
Caleb svého handicapu využívá ve svůj prospěch, skvěle odezírá ze rtů, ovšem jen v případě, že není příliš rozrušený, což v tomto případě není příliš zdařilé.
Vychází najevo, že jeho přítel Gary měl v životě pár tajemství a policie tvrdí, že jako policista nehrál vždy čistou hru. Kdo je onen tajemný Scott, o kterém jeho přítel psal a kterého se tak bál? Je oním brutálním vrahem, který je vždy o krok napřed? A co s tím vším může mít společného Calebův bratr Anton, který býval závislý na drogách? A proč se vyšetřování ujímá policista, který nepatří do oddělení vražd? Příliš mnoho otázek, ale málo odpovědí. A je jen na Calebovi a Frankie, přijít všemu na kloub.


Nakladatelství Cosmopolis vydalo thriller s neobvyklým hlavním aktérem a to dodává knize na zajímavosti. Nestává se často, aby vyšetřující detektiv byl neslyšící a byl mi sympatický od první stránky. Příběh začíná velmi akčně a ihned jsme vtaženi do děje. Kniha je docela útlá, má 232 stran a milovník thrillerů ji zhltne jako jednohubku. O to víc jsem nadšená, i když dávám přednost tlustším knihám.
Musím se zmínit k obálce, neboť ta je jednoznačně neobvyklá. Na první pohled odpuzuje, ale na ten druhý, když se na dokonale vypracovanou fotografii tváře zadíváte, přeběhne vám mráz po zádech. 
Autorka Emma Viskicová s touto kniho rozhodně nešlápla vedle. Ihned po vydání s ní vyhrála v Net  Kelly Award cenu v kategorii debutový román a velkým překvapením se stalo, když v Davitt Award kniha získala další tři ocenění.
Tiché zlo je prvním dílem ze série Caleb Zelic a nebude na škodu, když se mrknu na zoubek i dalším dílům, které u nás snad brzy vyjdou.


Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Cosmopolis.

Kniha:    Tiché zlo
Autor:     Emma Viskic
Vydal:    Cosmopolis
V roce:   2019
Stran:    232

1 komentář:

  1. Taky mě kniha bavila, docela slušný námět, určitě originální hlavní hrdina. Přesto to pro mě nebyla žádná TOPka, ale neváhala bych, abych si přečetla další díl :-)

    OdpovědětVymazat