úterý 5. listopadu 2019

Ta lepší z nás

Má všechno, o čem žena sní. Skvělého manžela, dva krásné domy, peníze na kontě, spoustu ocenění za svou novinářskou práci. Ale není vše, jak by se mohlo zdát, toto zdánlivé štěstí má své trhliny...

Chloe je úspěšnou a uznávanou vydavatelkou ženského časopisu a za svou práci právě získala ocenění nejvyšší. Se svým manželem vychovává nevlastního syna Ethana, jehož matkou je její vlastní sestra Nicky. Zdá se vám to zamotané? Není. Ethan byl svěřen do péče otci Adamovi a po čase se rodinný propletenec zauzloval docela, když se Adam oženil se svou švagrovou. Jak jednoduché. Nicky byla vždy rebelkou, neschopnou zdržet si práci, natož manžela a vychovávat dítě se zdálo být nad její síly. 
Ve chvíli, kdy se Chloe začíná zdát, že její manžel před ní něco skrývá, je brutálně zavražděn v jejich letním sídle a hlavním podezřelým se stává její nevlastní syn Ethan. Do hry opět vstupuje jeho vlastní matka, Chloeina sestra Nicky, se kterou vztahy nebyly vždy jednoduché. Ale Nicky dospěla a je rozhodnuta svého syna zbavit podezření a očistit jeho jméno. Při soudním líčení vychází najevo skutečnosti, které se doopravdy děly za zavřenými dveřmi úspěšných a na první pohled šťastných manželů. Když je Ethan zbaven obvinění, stále ve vzduchu visí otázka, kdo zabil Adama.  A grandiózní vyústění na sebe nenechá dlouho čekat.

Americká autorka Alafair Burke není českým čtenářům neznámá. V roce 2018 na knižní trh vtrhla s novinkou Manželka, která si získala tisíce nadšených čtenářů. NA svém kontě má ale knih mnohem víc, jako třeba sérii Samantha Kincaid, nebo úspěšné detektivní povídky.
Ale s knihou Ta lepší z nás si naprosto a zcela podmanila mé knihomolské srdce. Knížku jsem otevřela a zavřela až po dočtení, bez přestávky. Přečteno doslova a do písmene za pár hodin.
Již od první stránky na mě dýchla autentičnost příběhu, naprostá dokonalost psaného slova a děj, který prostě chytí a nepustí.
Sympatické hlavní postavy, sestry, které mají k sobě složitý vztah, klasicky pubertální syn s běžnými problémy adolescenta, manžel, který je úspěšným právníkem, ale má tajemství, které by neměl nikdo zjistit.
Za mě velké ano s vykřičníkem, Ta lepší z nás je skvělým thrillerem, který sice postrádá jakoukoliv akčnost, ale drama, mistrně předložené milovníkům napětí.

Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Metafora.

Kniha:     Ta lepší z nás
Autor:     Alafair Burke
Vydal:     Metafora, pod záštitou Nakladatelství Grada
V roce:   2019
Stran:    330

Žádné komentáře:

Okomentovat