středa 4. prosince 2019

Černá vdova



Novinka od Markéty Harasimové je tentokráte úplně jiná než ostatní. Nečekejte pátrání po vrahovi a zapeklité vyšetřování. Černá vdova poukazuje na domácí násilí, psychický i fyzický teror a odhaluje psychiku násilníka.

Edita žije od tragické smrti svého manžela sama, jen se svým psem. Když se náhodou seznámí s charismatickým Ondřejem, uvědomí si, že jí tikají biologické hodiny a ona touží po rodině. Do Ondřeje se bezhlavě zamiluje a krátce po seznámení se vezmou. Po svatbě se však něco změní. Ondřej už není takový, jako býval. Je si Editou jistý, pomalu se z něj začíná klubat agresor a násilník. Ze soběstačné, úspěšné módní návrhářky se stává ustrašená, rozklepaná žena, plná studu a ponížení. Edita vše tají a nikomu nic neřekne, z toho se bohužel stává obrovská chyba a jí jde o život. Až jednou, při další z mnoha konfrontací se svým manželem, se vzepře a nešťastnou náhodou manžela zabije. Ale i poté musí dokázat, že se pouze bránila a byla pouhou obětí.  Během vyšetřování začíná vyplouvat na povrch Ondřejova minulost…

Padej, čokle!“ zadupal a znovu zamával provizorní zbraní.
„Ne!“ vykřikla Edita a zaštítila labradora vlastním tělem.
„Ať ten pes zmizí, okamžitě!“ zaburácel Ondřej s vyvalenýma očima a rudou tváří. Vypadal naprosto nepříčetně.
„Prosím, hlavně jí neubližuj!“ Editě drkotaly zuby a její mozek se proměnil v krupičnou kaši. Srdce bušilo ostošest a kůže zvlhla ledovým potem. Obcházela ji hrůza. „Pustím jí ven…“ (…)
„Utíkej, proběhni se, za pár minut tě zavolám.“
„Ani hovno za pár minut,“ pronesl tvrdě Ondřej, zabouchl dveře a otočil kličkou. „Ať si tam třeba zmrzne.“

 


U Markéty Harasimové jsem většinou zvyklá na kriminální romány nebo thrillery okořeněné kapkou erotiky, kde hlavní roli hrají vraždy a její následné vyšetřování. Černá vdova je ale JINÁ. A velmi mile mě touto změnou překvapila. Hlavním tématem je domácí násilí, popisuje, co se děje týrané ženě, a co se honí násilníkovi hlavou. Jde vlastně o takovou sondu do této domácnosti, kde vládne agresor a postupně se dere na povrch. Ukazuje nám, co vše se může přihodit a co se může dít, třeba za zdmi vašich sousedů. Není to příjemné téma, ale mělo by se o něm více mluvit, protože je bohužel reálné. Román popisuje, že v tomto případě je vlastně nejhorší, nechávat si všechno pro sebe, poníženě mlčet a snášet tu krutou bolest sami.


Velmi děkuji Markétě Harasimové, že něco tak bolestného, ale reálného, sepsala. Příběh je velmi čtivý, uvěřitelný, jako by se stal. Postavy jsou bravurně vykreslené, myšlenkové pochody násilnického Ondřeje mi naháněly husí kůži. Když se nad tím člověk zamyslí, je to opravdu něco. Černá vdova je zkrátka velmi silný, krutý, psychologický thriller, od kterého se neodtrhnete, za to vám zaručuji!
 

 



Moc děkuji Markétě Harasimové za recenzní výtisk.
Kniha vyšla v nakladatelství MAHA.

Černou vdovu koupíte zde.
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat