středa 18. prosince 2019

Fotografie


Rodinná tajemství, spousta lásky, ale také bolesti, ztráty a jedna tajemná, stará fotografie…

Rachael v roce 1956 emigruje spolu s tatínkem z Maďarska a nachází azyl v Anglii. Později je však otec, archeolog, poslán za prací na nádhernou Sardinii, v Itálii. Mladou Rachael bere s sebou. Oba jsou tu šťastní, ale bohužel zde nemohou zůstat věčně.

Anglie 2017. Třiatřicetiletá Sophie se snaží s manželem už několik let o miminko, podstupují IVF a díky tomu se v jejich vztahu začínají projevovat trhliny. Sophie ve volných chvílích vzpomíná na babičku Rachael, která před dvěma lety zemřela. Když objeví v jejím starém sekretáři fotografii mladého muže i se zajímavým náramkem, pustí se do pátrání, které celé rodině změní život…


Rachael se rozhlédla. Hned vedle terasy byla malá zahrádka, chráněná nízkým plotem. Do sadu vedla bílá branka, za ní byl malý hájek a v dálce se modralo moře. „Vidím moře,“ řekla potěšeně Rachael. „Dá se chodit na pláž?“

 


Kapitoly se střídají z pohledu Rachael a Sophie, takže se prolíná minulost s přítomností. Na začátku musím říct, že mě hodně štvalo chování Sophiina manžela. Jeho laxní přístup, nezúčastněnost a podrážděnost mi lezla na nervy a za sebe musím říct, že bych vedle sebe takového chlapa nesnesla. V těch nejtěžších chvílích v životě, by měl být pro svou ženu oporou a to on tedy nebyl. Ale i přesto jsem si knihu velmi užila. Je psaná čtivě, chytlavě. Je nádherná, dojemná, lidská, psaná životem. Příběh Rachael nakonec zasáhl několik generací její rodiny.

Fotografie je krásný román několika obyčejných životů, který se prostě dotkl mého srdce. Více vám bohužel prozradit nemůžu, to už si musíte přečíst sami v této nádherné knize.

 

Moc děkuji nakladatelství METAFORA za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.


 

1 komentář:

  1. Tahle kniha má rozhodně zajímavý námět a myslím, že by se mi mohla líbit (kdybych si na její přečtení někdy dokázala udělat čas, žejo. :D)

    OdpovědětVymazat