pátek 6. března 2020

Osvícení


„Klasický horor, který se stal legendou.“

Prázdný hotel na samotě v horách, desítky kilometrů od civilizace, kde prý chodbami chodí duchové… Osvícení si zkrátka nesmíte nechat ujít!


Hotel Overlook leží v horách a v zimě je díky sněžným bouřím nemožné se sem dostat. A tak vedení hotel na půl roku uzavírá, ale přijímá správce, který zde bude, odtržený od civilizace, žít a o hotel se starat. Tuto práci získal Jack Torrance. S manželkou Wendy a pětiletým synem Dannym se sem nastěhují. O hotelu se povídá, že v něm straší, předešlý správce zavraždil celou rodinu a pak i sebe. Ale Torrancovi duchařinám nevěří, Wendy doufá v opětovné stmelení rodiny, Jack v dobře placenou pracovní příležitost. Až na Dannyho. Malý chlapeček už od prvního dne cítí, že je něco špatně. Vidí v hotelu věci a lidi, kteří by tam být neměli, vídá duchy a cítí, že v hotelu sídlí zlo!




 A tak odhrnul ten závěs.

Žena ve vaně už byla dlouho mrtvá. Byla opuchlá a rudá, vzduté břicho jí vystupovalo z chladné zamrzající vody jako masitý ostrov vystupující z ledové tříště. Dívala se přímo na Dannyho skelnýma a velkýma očima, které připomínaly skleněnky. Purpurové rty měla roztažené do jakéhosi šklebu. Prsa se jí povalovala po břiše. Chlupy v rozkroku jí vlály. Ruce měla ztuhle položené na porcelánových bočnicích vany jako krabí klepeta.
Danny vykřikl. Ten výkřik mu však neproklouzl mezi rty, ale obrátil se dovnitř a postupoval zpátky, padl do tmy, jako kámen do studny. Danny ustoupil o jeden klopotný krůček a slyšel, jak mu paty klaply na šestihranných dlaždicích. V téže chvíli mu povolily svěrače a volně z něj vytekla moč. Žena se narovnávala do sedu.“






Musím říct, že na Osvícení mě navnadil už kdysi seriál Přátelé, kde Joey schoval tuto knihu do mrazáku, protože se jí moc bál. Od té doby jsem jí měla na svém seznamu „must read“. A Stephen King ani tentokráte nezklamal! Osvícení má zkrátka tu správnou hororovou atmosféru, při které budete mít strach, jít v noci třeba na záchod.

Je to výborný horor plný napětí, duchů a zla, ze kterého budete mít husí kůži! Za mě zatím nejlepší kniha, kterou jsem od Kinga četla. Hned se příští týden vrhnu na druhý díl Doktor Spánek. A také si dohledám i film Osvícení. Rozhodně si nenechte tento výborný horor ujít!









Moc děkuji nakladatelství BETA za recenzní výtisk.


Knihu koupíte zde.






5 komentářů:

  1. Jenom knihy6/3/20

    Knihu jsem nečetla, film viděla. Ale od Kinga jsem nečetla zatím nic a chci s ním začít ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle byla za mě opravdu zatím nej. Pokud máte ráda horory a duchařiny, pak určitě doporučuji. :-)

      Vymazat
  2. Pamatuju si, jak jsme se dívali na film v angličtině a všichni jsme z toho měli hroznou srandu :D Film mě moc neoslovil, ale od Kinga jsem ještě nic nečetla, tak bych možná mohla začít právě tímhle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ju, je výborná. Na film se teprve chystám, tak jsem zvědavá, ale hodně jsem četla, že není nic moc. Nevadí, i tak jsem zvědavá a sčíhnu i druhý díl. :-)

      Vymazat
  3. Milovala jsem ho tenkrát a věřím, že ho budu milovat znovu. Už se tady na mě z knihovny směje :-D

    OdpovědětVymazat