sobota 14. března 2020

Všechno je lež

Vypadalo to na skvělý, dobrodružný výlet, jen já a tatínek. Ale proč to trvá už tak dlouho? A kde je maminka?

Michelle Sacksová přichází se svou druhou knihou a tentokrát jako hlavní hrdinku představuje sedmiletou dívenku Dolly. Se svým tatínkem, se kterým netráví příliš času, neboť je hodně pracovně vytížen, vyráží na dobrodružnou cestu, bez maminky, jen oni dva. Maminka si totiž vyrazila na dámský dýchánek, proto má tatínka jen pro sebe. Dalším cestovatelem je plastová kobylka Clemesta, dívčina nejlepší přítelkyně.
Zpočátku se to zdá jako prima nápad, jen táta a Dolly. Ale rozverná nálada, smích a bezprostřednost brzy berou za své a Dolly začíná mít z tatínka divný pocit. Je náladový, na Dolly se utrhuje a začíná ji trochu děsit. Náladu jí nespraví ani zakázaná jídla, která teď smí, ani pohodlná postel v luxusním hotelu, ani zábavní park. Kilometry ubíhají a Dolly se chce vrátit domů, zpátky k mámě, do její bezpečné náruče. Ale tatínek pevně svírá volant, o mámě nemluví a na návrat nelze ani pomyslet. Velikým překvapením je babička s dědečkem, které Dolly nikdy neviděla a konečně jí dochází, že tady je něco hodně špatně.

Všechno je lež je zcela odlišná od předchozí autorčiny knihy V dobrém i zlém. Přestože obě díla jsou nazývána psychothrillerem, hlavní protagonisté jsou diametrálně odlišní.
Ještě jsem se nikdy nesetkala se sedmiletou vypravěčkou a nebylo to vůbec špatné. Dolly je bystrá a chytrá dívenka, která si velmi rychle všimne jemných náznaků, že ne vše, co její otec říká a dělá, je v pořádku. 
Důležitou roli v příběhu hraje i hračka, plastová kobylka, které se dívka se vším svěřuje a ona ji trpělivě poslouchá a odpovídá na všetečné otázky. Pro někoho zvláštní vsuvka, pro jiného příjemné rozptýlení a zajímavý prvek knihy.
Nemohu s čistým svědomím říct, že bych si z knihy sedla na zadek, ale byla čtivá a konec byl velmi dojemný, to musím uznat. Jistě už jste pochopili, že zápletka bude trochu složitější a pro mě velice smutná, ale to je přesně to, co dle mého, autorka zamýšlela. Přestože velmi brzy pochopíte samotné jádro příběhu, neubírá to na atraktivitě čtení a mohu ji doporučit čtenářům, kteří holdují pomalejším detektivkám, bez akčních scén.

Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Cosmopolis.

Kniha:     Všechno je lež
Autor:     Michelle Sacksová
Vydal:    Cosmopolis
V roce:   2020
Stran:    264


2 komentáře:

  1. Vyzerá to ako pomerne ťažká téma na spracovanie a náročnejšia aj pre čitateľa, aspoň pre mňa, osobne nevyhľadávam takéto témy, takže knihu asi vynechám, ale aj tak ďakujem za info a recenziu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme za názor a jsme rádi, že nás čtete i mimo žánr :)

      Vymazat