čtvrtek 9. dubna 2020

Doktor Spánek



Stephen King mírně navazuje na svůj slavný román Osvícení. Ale i když jste první díl nečetli, můžete číst klidně Doktora Spánka samostatně.

Čtyřicet let po děsivých událostech v hotelu Overlook se už dospělý Dan Torrance snaží zapomenout. Léčí se však, stejně jako otec, ze závislosti na alkoholu. Léčba se daří, ale děsivé zážitky a staří démoni z dětství ho neopouštějí. Stále vidí mrtvé a komunikuje s nimi. Když se mu do mysli vkrade dvanáctiletá Ambra, která má stejné schopnosti jako on, tak se mu poklidný život opět obrací naruby a oni se spolu pouštějí do nemilosrdného boje na život a na smrt.


Dan sevřel tenkou baterku mezi zuby a začal ometat další vrstvy hlíny. Objevilo se chlapcovo tričko, přilepené k propadlé hrudi. Pak dlaně. Prsty, teď už sotva víc než kosti obalené žlutou kůží. Cosi svíraly. Danův hrudník začal bojovat o vzduch, ale i tak Dan rozvíral Trevorovy prsty co nejjemněji. Přesto jeden z nich zlomil, jen to suše prasklo.
Pohřbili ho s baseballovou rukavicí přitisknutou k hrudi. Láskyplně olejovaná rukavice byla plná hemžících se červů.“






King opět nezklamal. Tak jsem si myslela, že Osvícení je moje TOP „Kingovka“, ale nevím, nevím. Doktor Spánek jí slušně šlape na paty! Je to výborná adrenalinová smršť plná emocí, duchů, telepatie, krutosti, ale také vzájemného propojení.

Ač jsem knihu četla strašně dlouho, protože na mě prostě zapůsobila nynější krize a vše co se okolo nás děje, tak to rozhodně není tím, že by byl román špatný – naopak, je výborný! Skvěle popsané postavy, propojení Ambry s Dannym a jejich hovory beze slov – WAU.

Doktor Spánek je zkrátka napínavý horor, který si vás získá od první kapitoly, kde se King vrací k malému Dannymu a jeho dětství. Navíc jsem hned po přečtení shlédla filmové zpracování a musím říct, že ač to moc často nebývá, i film je výborný a líbil se mi stejně jako kniha. I když je trošku pozměněný, jak už to tak bývá.  Pokud jste milovník hororů, pak si Osvícení a Doktora Spánka zkrátka potřebujete přečíst. J







Moc děkuji nakladatelství BETA za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.






Žádné komentáře:

Okomentovat