pondělí 6. dubna 2020

V jiné době

Představte si, že byste uplynulých deset let milosrdně zapomněli. Že byste v hlavě potlačili celou válku a všechny hrůzy, které jste prožili. Že byste zapomněli, co se stalo s vaší životní láskou a po zbytek života ji hledali.....


Když se Max seznámí s houslistkou Hannou, ví, že je to láska na celý život. Krůček po krůčku si ji získává, notu po notě se k němu Hanna přibližuje. Vypadá to jako klasický milostný příběh, viďte. Není, neboť se píše rok 1931 a to nejhorší teprve přijde. Hanna je židovka a Max křesťan....
Od začátku jejich vztahu nepřeje Hannina rodina, jako ortodoxní židé s ní mají jiné plány. Ale po smrti maminky je Hanna rozhodnuta se za Maxe provdat, navzdory tomu, jak moc jsou jejich světy odlišné. K moci nastupuje Hitler a svět se mění pro všechny, mladé milence nevyjímaje. Začíná to odmítavým dopisem, ve kterém Hanně sbormistr oznamuje, že její přijetí coby hlavní houslistky není možné. A přibývá zákazů a nařízení pro všechny židy.
Max se snaží Hannu zachránit, ale neví, jak jí má prozradit své velké tajemství. Tajemství, které se ukrývá ve skříni, s nalepeným nápisem ACHTUNG! Díky ní vždy na čas zmizí a objeví se někdy za týden, někdy za měsíc a bohužel pro oba v tom nejhorším možném okamžiku mizí na celá léta.
V roce 1946 se Hanna probouzí promrzlá na opuštěném poli a v rukou drží své milované housle. Nepamatuje si uplynulých deset let, jediné, na co si vzpomíná, je její nejmilejší Max, jak sedí v kuchyni a usmívá se na ni.  Pod svá křídla si ji bere stará jeptiška, která jí ukáže její rodné město, nyní vybombardované a zničené. Zlomená Hanna se stěhuje za svou sestrou do Londýna, ale na Maxe nezapomíná. A jak se vrzy ukáže, ani Max nezapomněl. Setkají se ještě někdy? Dá se vrátit ztracený čas a vše dohnat? 


"Stráže nás nechaly nastoupit do řady, všechny ženy z orchestru. Bylo nás osm. Řekli, abychom si vzali nástroje, postavily se ke zdi a otočily se k nim zády. Byla to popravčí četa. Chystali se nás zastřelit."


A utorkou Jillian Cantor jsme měli možnost se seznámit již dříve a to knihou Ztracené dopisy. Ani tentokrát nezklamala a předložila nám jemný, citlivý příběh, který má mírný nádech nadpřirozena. V jiné době se mi četla nesmírně lehce, slova jemně klouzala do mého podvědomí a já knihu přečetla opravdu za pár hodin.
Hlavní protagonisté jsou docela běžné postavy, až na tajemnou skříň, ale víc se o ní rozepisovat nemohu, prozradila bych příliš.
Příběh židovky Hanny se možná může zdát trochu přitažený za vlasy, ale po prozkoumání pár stránek na internetu jsem se ujistila, že koncentrační tábor se díky hudbě dal přežít. A dokonce bez větší újmy. Ale to vyvoleným neubíralo na tom, že byli židé a jako židé za války nesmírně trpěli.
Tato kniha je hlavně o naději. O naději, že vše se v dobré obrátí, že zase spatříte svou ztracenou lásku, i kdyby to mělo trvat až do konce vašich dní. 

Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Fortuna Libri.


Kniha:     V jiné době
Autor:      Jillian Cantor
Vydal:     Fortuna Libri
V roce:    2020
Stran:     304

Žádné komentáře:

Okomentovat