pondělí 8. června 2020

Couchsurfing v Číně


Kdo chce nahlédnout do životů obyčejných čínských obyvatel, jejich kuchyní, zvyků a objevit spousty skrytých zákoutí této země, pak určitě neváhejte – Couchsurfing v Číně je to pravé.

Stephan Orth opět přichází s dalším cestopisem z nepříliš navštěvované země. V Číně pobyl tři měsíce a zjistil, jak tato velmoc funguje. Obrovská metropole, kde vás kamery sledují na každém kroku, v kontrastu s odlehlými vesničkami, kde je cizinec bílé pleti docela atrakce. V jiné části mu zase nabídnou slavnostní psí hostinu, kde toto zvíře čerstvě podříznou na hostovu počest. Tohle pro mě byla nejsilnější a nebolestivější část čtení. Ufff.

V pravidelných rozestupech jsou tu na skříních, stěnách i oknech nalepené velké červené obdélníky. Jako nálepky od exekutora, což je samozřejmě naprosto falešná asociace. I tyto obdélníčky by měly přinášet štěstí. Uprostřed obývacího pokoje v přízemí je na kachlíkách nalepený portrét Man Ce-tunga v nadživotní velikosti. Přísně, ale laskavě shlíží do pokoje, jeho tmavošedý límeček je pevně upnutý, obrysy hlavy jsou bíle orámované jako svatozáří. Dále zde visí výroční vysvědčení a různé listiny od dětí a vnoučat, jako by tyto důkazy jejich píle měly být obětním milodarem někdejšímu Velkému kormidelníkovi. Na skútru a opět vyzbrojeni množstvím Charleyových pokynů „Be careful“ burácíme směrem do školy. „Máš hlad?“
„Tak trochu.“
„Možná by sis mohl dát nějaké rýžové nudle, tady vepředu je restaurace. Já nemám chuť. Večer budeme mít psa.“



Jak Stephen Orth píše, jsem už poznala v jeho předešlé knize Couchsurfing v Íránu. Věděla jsem, že nemám očekávat nic vtipného, prostě popis cestování a co autor při tom všem zažil. Jeho styl je takový střídmější, řekněme. I přesto mě každá jeho kniha o cestování velmi láká. Publikace obsahuje spousty fotografií, postřehů a hlavně zážitků. Každé místo je nám přiblíženo na mapě, což velmi oceňuji. Člověk se tak cítí více vtažen na místa, která poznává, jako by tam byl se Stephenem.

Couchsurfing v Číně je velmi zajímavý cestopis o státě, který je dosud lidem méně známý, obyvatelé zde mají své zvyky, tolik odlišné od našich evropských, ale také lásky a sny. Pokud chcete nahlédnout pod pokličku této země extrémů, kde funguje totální cenzura na všechno možné, určitě si přečtěte tuto knihu. Protože rozhodně stojí za to!









Moc děkuji nakladatelství KAZDA za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde. 






Žádné komentáře:

Okomentovat